:

:

TV Most

clock

Novembar 02, 2015   12:05

0

140

Izvesna povećanja plata i penzija

Nikolić je rekao za RTS da je Srbija izuzetno prošla etapu prvog dela programa u pogledu budžetskog deficita i gotovo ostvarila stabilizaciju, da se sada govori o razvoju i da će doći i investicije kada bude stvoren dobar poslovni ambijent.

On je ukazao da postoje preduzeća koja "nismo, na žalost, privatizovali, ne zato što nismo hteli, već zato što nije bilo kupaca".

Na pitanje da li je realno da kraj maja ne bude poslednji rok za rešavanje pitanja 17 strateških preduzeća, Nikolić je odgovorio potvrdno.

Nedavno se našlo prelazno rešenje za jedno preduzeće u oblasti proizvodnje osnovnih metala, postoji i drugo u hemijskom kompleksu, a takva preduzeća su bitna za privredu Srbije, ocenio je Nikolić.

Iako su gubitaši, takva preduzeća imaju neki proizvod, za razliku od nekih drugih koja ništa ne rade i možda može i da se produži taj rok, smatra Nikolić.

Predsednik skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Veroljub Arsić izjavio je danas da povećanje plata u javnom sektoru neće biti linearno, već će najopterećenije profesije dobiti više.

"Prema informacijama koje imam, ne bi trebalo da povećanje bude linearno, već bi povećanje trebalo da obuhvati najugroženije i najopterećenije profesije i građane", rekao je Arsić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, i predviđanja ekonomista da bi zarade mogle da budu povećane do dva odsto, odnosi se na ukupnu masu isplata u javnom sektoru.

"Vlada Srbije radi na najosetljivijim i najvažnijim grupama kojima bi u narednom periodu trebalo da dobiju povećanje", rekao je on.

Upitan da li za to ima novca, Arsić je rekao da ima i da je povećanje moguće.

"Sam postupak mera štednje predviđao je najgore moguće scenarije za Srbiju, a daleko smo od toga. Daleko su veće uštede u budžetu i od planiranog deficita, ali i naplata poreza na dodatu vrednost, akciza, carinaÂ… Imamo prostor da se ovo povećanje i uradi", rekao je Arsić.

Naravno, nije to povećanje važno samo za one ljude koji će njime biti obuhvaćeni, dodaje on, već i za samu državu jer i kroz javnu potrošnju na neki način finansirate i realni sektor koji konzumira robu i usluge.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva