:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2018   12:05

0

181

"Izostane li dogovor o izbornom zakonu u BiH, iskoristiću ovlašćenja"


Izborni zakon BiH bi trebalo da bude izmenjen u skladu sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio neustavnim raniji način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, preneli su mediji u BiH.




U intervjuu za sarajevsku televiziju Alfa Valentin Incko je rekao da će uslediti "pojačani pritisak" međunarodne zajednice ako se do početka maja ne reše goruća pitanja.



"Ja sam spreman puno da uradim, ali... ja ću to učiniti na kraju, kada se iscrpe sve mogućnosti", izjavio je Incko koji teorijski još ima na raspolaganju Bonska ovlašćenja, koja mu daju mogućnost nametanja zakona.



Opšti izbori u BiH trebalo bi da budu održani 7. oktobra, a izmene izbornog zakona moguće su najkasnije šest meseci pre njegovog sprovođenje, odnosno 6. maja.



Incko je upozorio da je u ovom trenutku primarna odgovornost na državnom parlamentu, jer je Ustavni sud svojom pravosnažnom presudom jasno zatražio izmene izbornog zakona koje se donose na državni nivo.




Prema njegovim rečima, sa stanovišta međunarodne zajednice prioritetno je rešavanje pitanja popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, jer je to ključno kako bi se izbeglo da se na celi entitet, ali i državu, prenese neodrživo stanje iz Mostara u kojem već godinama nema lokalnih izbora jer se ključne hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti oko ustrojstva gradskih izbornih jedinica.



Način izbora članova Predsedništva BiH, koji je takođe sporan sa stanovišta HDZ BiH, za međunarodnu zajednicu je pak bitan samo u kontekstu obaveze BiH da provede presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" kojom se traži ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.



Sprovođenje presude suda u Strazburu, kako je ranije potvrđeno iz Evropske komisije, takođe će biti predmet analiza pri oceni o tome ispunjava li BiH političke kriterijume za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.



Incko je pozvao političare u BiH da ozbiljno shvate svoje obveze i dijalogom dođu do rešenja koje će biti rezultat kompromisa, a koje opet neće moći da ispuni želje svih koji učestvuju u pregovaračkom procesu.



"Bosna i Hercegovina želi u Evropsku uniju i bilo bi dobro da je ona u stanju rešiti svoje unutrašnje pitanje promena Izbornog zakona. Ne bi bilo dobro da želi tamo (u EU), a kod kuće ne može napraviti neki red. To je protivrečno", rekao je Incko.



Dodaje da zbog toga u sadašnjem trenutku ne namerava da koristi svoja ovlašćenja, iako ta mogućnost "stalno postoji", prenela je Hina.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva