:

:

TV Most

clock

Mart 18, 2015   08:50

0

222

Izložba slika Save Šumanovića u Mladenovcu


Kroz 15 originalnih dela koliko čini ova postavka izložbe "Poslednja decenija" posetioci su u prilici da se susretnu sa vrhunskim dometima umetnosti Save Šumanovica.

Upravo tih deset godina umetnikovog stvaranja smatraju se najplodnijom i stilski najzrelijom fazom u radu proslavljenog slikara.

Govoreći o biografiji i umetničkom stvaralaštvu velikog umenika direktorka galerije "Sava Šumanović" Vesna Burojević istakla je da joj je veoma drago što upravo Savina dela otvaraju novu galeriju "Foaje".

Sava Šumanović je u svemu bio prvi pa je prvi i u novoj galeriji centra za kulturu Mladenovac.Ovaj mali izbor originalnih dela Save Šumanovica shvatite kao pozivnicu za Šid gde možete videti i doživeti 417 dela čuvenog autora, rekla je Burojević.

Direktor centra za kulturu Mladenovac Branko Miloradović naglasio je da je osnovna ideja centra dostupnost najpoznatijih dela srpskih umetnika domaćoj publici, budući da svi imamo pravo da uživamo u originalnim delima najvećih srpskih umetnik.

Dominantne teme u opusu Šumanovica su prepoznatljivi pejzaži kao i ženski aktovi, smešteni u prirodu ili enterijer.

Pejzaži "Čardaci u Šidu", "Kukuruzi kraj sumarka", "Šid u zimu", "Šidska periferija", "Seoska ulica sa drvoredima", u društvu čuvenih aktova "Ženski akt na travi", "Ženski akt na žutom jastuku", "Poluležeci ženski akt na divanu", samo su neka od Šumanovićevih dela koja su izložena u galeriji do 26. marta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva