:

:

TV Most

clock

April 24, 2017   12:05

0

142

Izbori u Francuskoj - Makron 23,75, Le Pen 21,53 odsto

Centristički kandidat Emanuel Makron i liderka ultradesnice Marin le Pen osvojili su najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj i kvalifikovali su se za drugi krug koji će se održati 7. maja, pokazali su konačni rezultati koje je danas saopštilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Navedeno je da je Makron osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto, dok iza njih slede konzervativni kandidat Fransoa Fijon sa 19,91 odsto osvojenih glasova i levičarski kandidat žan-Lik Melanšon sa 19,64 odsto.

Kvalifikacije Makrona i Le Pen za drugi krug predsedničkih izbora "menjaju politički pejzaž Francuske" i "pripremaju teren za konačni obračun" u vezi sa daljim članstvom te zemlje u EU, ocenjuje AP.

Svetski mediji o prvom krugu izbora u Francuskoj

Rezultati prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj "odražavaju političku podeljenost Francuske", objavio je britanski Gardijan, dok Tajms konstatuje da je francuska "elita ponižena".
Oland: Glasaću za Makrona, Le Pen je "opasnost" po Francusku

Francuski predsednik Fransoa Oland podržao je danas proevropski orijentisanog predsedničkog kandidata centra Emanuela Makrona, upozorivši da bi eventualna pobeda Makronove protivkandidatkinje, predstavnice krajnje desnice Marin Le Pen, u drugom krugu 7. maja, značila "opasnost po Francusku".

Oland je, u izjavi koju je prenosila francuska televizija, istakao da Francuska rizikuje da "postane izolovana i da se otcepi od Evropske unije" u slučaju da antievropski nastrojena Le Pen bude izabrana, prenosi AFP.

"Što se mene tiče, ja ću glasati za Emanuela Makrona", poručio je Oland.

On je sinoć čestitao tom nezavisnom kandidatu za predsednika Francuske nakon što su prvi delimični rezultati jučerašnjeg prvog kruga glasanja pokazali da se Makron kvalifikovao za drugi krug.

Olandov kabinet saopštio je da je on pozvao Makrona telefonom kako bi mu čestitao što ulazi u odlučujući krug, mada tom prilikom nije izričito podržao Makrona, svog bivšeg ministra ekonomije i bivšeg savetnika u Jelisejskoj palati.

"Pretnja od ekstremne desnice u Francuskoj i dalje postoji", piše Gardijan, ističući da je Emanuel Makron "najbolja nada za tu problemima opterećenu, ali ipak izuzetnu zemlju", navodi AFP.

Figaro se pod naslovom "Nokaut za desnicu" fokusirao se na neuspeh Fransoa Fijona, a Liberasion ocenjuje da je Emanuel Makron sve bliže funkciji predsednika, prenosi BBC.

Fajnenšel tajms predviđa da će 7. maj, kada se održava drugi krug, biti dan "krunisanja" Makrona.

Pod naslovom "Podeljena Francuska", nemački FAZ ukazuje da je više od 40 odsto glasača dalo poverenje krajnjoj desnici ili krajnjoj levici.

Špigl objavljuje naslov "želja Francuske za obnovom" i takođe se bavi visokim postotkom glasova koji su otišli partijama koje su protiv establišmenta.

Ipak, nemački nedeljnik predviđa pobedu Makrona.

Poljska "Gazeta viborča" izražava olakšanje što su izgledi za izlazak Francuske iz EU oslabili nakon što je ankete predviđaju da će Makron u drugo krugu pobediti Le Pen.

"EU treba da preživi razvod od Britanije koji samo što je započet. Ali Fregzit bi sahranio evropski projekat, a to je ono što je lider Nacionalnog fronta Marin le Pen najavila", navodi poljski list.

Španski Pais u uvodniku pod naslovom "Nada za Makrona" ističe da uspeh mladog centriste "ukazuje na put koji treba da prate tradicionalne partije ako žele da se ponovo povežu sa svojim glasačima".

"ÄŒovek koji je oblikovan da bi postao najmlađi predsednik Francuske Republike probio se u Francuskoj koju su preplavile krize i pesimizam", piše španski list.

Pais navodi da su Makronovi optimistični pogledi na budućnost zemlje i Evrope privukli glasače u vreme rastućeg populizma, nacionalizma i ksenofobije.

Pariz: U neredima tokom noći uhapšene 143 osobe

Francuska policija danas je saopštila da je nakon prvog kruga predsedničkih izbora tokom noći zbog nereda koji su izbili u Parizu uhapšeno više od 100 osoba, prenosi AFP.

Navodi se da su demonstranti bacali boce na snage bezbednosti, palili automobile i razbijali izloge prodavnica.

"U nasilju u centru Pariza lakše je povređeno šest policajaca i troje demonstranata, 143 osobe su uhapšene, a 29 njih je zadržano u pritvoru tokom noći", navela je policija.

Na Trgu Republike u Parizu sinoć su održani protesti zbog rezultata glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, a francuski mediji javili su da je na tom skupu došlo do sukoba između demonstranata i policije.

Snage reda i jedinice za sprečavanje nereda pristigle su u velikom broju na trg, gde se okupilo oko 1.000 ljudi izražavajući protivljenje i centrističkom kandidatu Emanuelu Makronu i liderki ultradesnice Marin Le Pen koji će se u drugom krugu nadmetati za mesto predsednika.

"Figaro" je preneo da su demonstranti ispisali više grafita na čuvenom spomeniku pri čemu su specijalne policijske mobilne snage ispalile suzavac i gumene metke, a saobraćaj oko trga je bio blokiran.

AP je preneo da su se demonstranti okupili na Trgu Republike, u centru francuske prestonice mašući crvenim zastavama i plešući oko logorske vatre, među kojima su neki uzvikivali "Sada zapalite vaše izborne listiće" i "Ni Marin ni Makron".

Pre toga demonstranti su se okupili i u istočnom delu Pariza na Trgu Bastilje, gde je došlo do sukoba sa policijom koja je upotrebila suzavac da bi rasterala sve nemirnije levičarske demonstrante, među kojima su preovladavali mladi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva