:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2017   12:05

0

228

Ivo Pogorelić večeras na Kolarcu sa Simfonijskim orkestrom RTS-a


"Dužan sam da publici ponudim program u skladu sa svojom reputacijom, jer publika teško dolazi do karata i pri tom ih skupo plaća, te zato treba nešto i da dobije", rekao je Pogorelić povodom beogradskog koncerta.




Velika zvezda klasične muzike bivše Jugoslavije izvešće Koncert za klavir i orkestar broj 2, u f-molu, opus 21 Frederika Šopena. Pored Šopenovog koncerta, na programu će biti i Simfonija iz Novog sveta Antonjina Dvoržaka, jedno od najpopularnijih dela simfonijskog repertoara.

Pogorelić, koji od početka karijere snima za Dojče gramofon, 1983. godine je sa Simfonijskim orkestrom Čikaga pod upravom Klaudija Abada snimio Šopenov drugi klavirski koncert i ta interpretacija se smatra kanonskom. Beogradska publika će večeras imati priliku da je u Pogorelićevoj interpretaciji prvi put čuje uživo.

Hrvatski pijanista, rodjen 1958. u Beogradu, tokom intenzivne koncertne karijere nastupao je u gotovo svim prestižnim koncertnim dvoranama sveta, solistički i sa vodećim svetskim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Bostonski simfonijski orkestar, Čikaški simfonijski orkestar, Bečka filharmonija, Filadelfijski orkestar, Filharmonijski orkestar iz Los Andjelesa, Londonski simfonijski orkestar i mnogi drugi.


Dojče gramofon je pre tri godine objavio 14 kompakt diskova sa kompletnim snimcima Ive Pogorelića koji su zabeleženi u periodu od 1981. godine, kada je, posle brojnih nagrada, debitovao u njujorškom Karnegi holu, pa sve do 1998.

Pogorelićeva širа medjunаrodnа аfirmаcijа počelа je nаkon njegovog isključenjа iz zаvršnice prestižnog Medjunаrodnog tаkmičenjа Frederik Šopen, održÐ°nog u VаršÐ°vi 1980. godine, zbog čegа je eminentna pijаnistkinjа Mаrtа Argerič, u znаk protestа, demonstrаtivno nаpustilа žiri, proglаšÐ°vаjući gа genijem. Medijski odjeci tog dogаdjаjа istog su gа trenutkа izbаcili nа vrh medjunаrodne muzičke scene.

Pogorelić, pijanista jedinstvenih sposobnosti, danas živi u Luganu, u Švajcarskoj.

Simfonijski orkestar RTS nastupiće pod dirigentskom palicom maestra Bojana Sudjića.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva