:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2015   12:05

0

136

Italija uz Srbiju, kao veliki i iskren prijatelj

"Italija će biti uz vas kao veliki i iskren prijatelj", poručio je italijanski predsednik na posebnoj sednici republičkog parlamenta, kojoj su prisustvovali i premijer Aleksandar Vučić i ministri.

Matarela je istakao da je uveren da će Beograd ispuniti evropska očekivanja i da će odgovor EU biti pozitivan.

"Nema nikakvih sumnji da će Beograd moći da odgovori na evropska očekivanja i da će odgovor EU biti pozitivan. Uveren sam da će Srbija ostvariti cilj”, napomenuo je Matarela i dodao da će Italija pružiti svu podršku Srbiji.

On je istakao da evropski put neće biti lak, ali da je to put koji vodi napretku.

"Srbija je već godinama odlučna da izabere svoju budućnost i da se vrati na mesto kome pripada. Budućnost Srbije, kao i budućnost Italije, je u Evropi, obe zemlje po svojoj istoriji, kulturi i vrednostima pripadaju Evropi", naglasio je Matarela, dodavši da je on prvi italijanski predsednik koji se obratio u Skupštini Srbije.

Matarela je ocenio da je potpuna integracija Balkana u EU nesumnjivo značajan cilj i da poteškoće u ekonomskom i socijalnom smislu u tim zemljama ne mogu biti opravdanje za korake unazad.

On je naveo da u Srbiji oseća snažnu evropsku težnju, a da su ostvarene reforme, realizovane i po cenu velikih teškoća po narod, kao i dijalog sa Prištinom konkretni primeri napora ka realizaciji cilja.

Prema njegovim rečima, proces evropskih integracija trebalo bi da bude ispunjen u razumnom vremenskom roku, jer u suprotnom postoji opasnost promene raspoloženja građana prema EU.

Predsednik Italije je poručio i da je Srbija za međunarodnu zajednicu postala rasadnik mira i stabilnosti na Balkanu i da to pokazuje i učešće srpskih vojnika u međunarodnim mirovnim misijama i predsedavanje OEBS-om.

Izrazio je zabrinutost za sukobe na istočnoj granici EU, zbog pogoršanih odnosa sa Rusijom, kao i zbog emigrantske krize u Mediteranu, navodeći da Evropa mora uspešno da pristupi ovim izazovima, a da je Srbija deo tih napora.

Ukazao je na strateško prijateljstvo dve zemlje, naročito u borbi protiv korupcije i kriminala, kao i razvijenu ekonomsku saradnju.

"Naša preduzeća ulažu u Srbiju, a osim ekonomskih veza koje se umnožavaju postoji i izuzetna kulturna veza dve zemlje. Koreni naših uzajamnih odnosa vode poreklo iz prošlosti, Srbija je kolevka 17 rimskih careva. Još iz tih vremena naše se istorije neprestano prepliću", rekao je Matarela.

On je obraćanje poslanicima završio citatom srpskog nobelovca Ive Andrića – “Svuda na svetu, ma gde da je moja misao prošla ili se zaustavila, našla je verne i radne mostove kao večnu i nezadovoljenu čovekovu težnju da spoji, pomiri, sjedini sve ono što se nađe pred našim duhom, našim očima, našim stopalima, kako ne bi bilo podela, sukoba i odvajanja".

"Želim da ponovim ove reči, jer to je budućnost kojoj treba da teži srpski narod, balkanski narod i čitava Evropa, pre svega, i italijanski narod", zaključio je Matarela.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva