:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2018   12:05

0

221

Italija: Premijer Đentiloni zvanično podneo ostavku



Predsednik Italije Serđo Matarela zatražio je od Đentilonija da ostane na svojoj poziciji dok se ne reši politička kriza nastala nakon izbora u Italiji 4. marta.



Finska policija je ranije saopštila da je primila nalog za hapšenje i da će započeti normalnu ekstradicionu proceduru čim locira Pudždemona, za koga se tada verovalo da se nalazi u Finskoj.



U intervjuu za katalonski radio, Pudžemonomv advokat žaume Alonso-Kueviljas izjavio je da će se njegov klijent predati finskoj policiji.



Da je Pudždemon bio uhapšen u Finskoj, započeo bi proces izručenja Španiji.



Finske vlasti su saopštile da nisu znale gde se Pudždemon nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje.



U Španiji mu preti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.



Predsednik katalonskog parlamenta Rožer Torent je, u međuvremenu, otkazao glasanje za predsednika Katalonije.



Torent je doneo takvu odluku zbog toga što žordi Turul, čije je prisustvo obavezno, jer je jedan od kandidata za predsednika Katalonije, nije mogao da prisustvuje sednici.



Turul se nalazi u predistražnom zatvoru, a katalonski parlament ima rok od dva meseca da izabere predsednika i formira regionalnu vladu. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održaće se novi izbori.



Premijer Španije Marijano Rahoj u petak je rekao da se protivi održavanju još jednih regionalnih izbora u Kataloniji.



Rahoj je u Briselu rekao da ne voli ponavljanje izbora, rekavši da "narod glasa, a političari imaju dužnost da reše probleme ne stvarajući druge", prenosi AP.



U Kataloniji su u decembru održani vanredni izbori i tada su partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile većinu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva