:

:

TV Most

clock

Jul 22, 2017   12:05

0

190

Interpol objavio listu 173 osumnjičenih samoubica ID

Interpolova lista potiče od obaveštajnih podataka američkih bezbednosnih agencija, prikupljenih tokom napada na teritorije Islamske države u Siriji i Iraku.

Evropske protivterorističke mreže su zabrinute da će doći do porasta samoubilačkih napada u Evropi, dok se ruši samoproklamovani "kalifat" Islamske države.

Ne postoje dokazi da je bilo ko od osoba na listi za sada ušao u Evropu, ali cilj liste ja da se vidi da li evropski obaveštajni izvori imaju bilo kakve detalje o pojedincima koji su se našli na listi.

Na listi su pojedinci, tj. "borci", opisani kao "možda obučeni da naprave i postave improvizovane eksplozivne naprave kako bi načinili ozbiljan broj smrti ili povreda".

Veruje se da mogu da putuju međunarodno, kako bi učestvovali u terorističkim aktivnostima.

Podatke su prvobitno prikupile obaveštajne agencije SAD, "kroz proverene kanale". Podaci su potom predati Federalnom istražnom birou (FBI), koji su te podatke poslali Interpolu, kako bi bili podeljeni širom sveta, piše "Gardijan".

U fusnoti na listi, opisuje se da su pojedinci identifikovani na osnovu materijala pronađenih u skrovištima Islamske države. "Moguće je da su subjekti izrazili želju da počine samoubilački napad ili čin mučeništva da podrže islam", navodi se u fusnoti.

Među ostalim podacima, nalaze se imena pojedinaca, kada ih je regrutovala Islamska država, poslednja poznata adresa, uključujući i adreasu džamije gde su se možda molili dok su bili u borbi, ime majke i fotografija.

Za svakog borca Islamske drržave, stvorena je svojevršna lična karta, kako bi svaka zemlja članica Interpola mogla da integriše svoju bazu podataka sa Interpolovom.

Interpol je takođe zatražio od svojih nacionalnih partnera sve informacije koje poseduju o imenima sa liste i svake pozadinske ili lične podatke, kao što su prelazi granica, prethodni kriminalni prekšaji, biometrijski podaci, broj pasoša ili aktivnosti na društvenim mrežama i kuda su putovali.

Sve informacije biće dostupne na Interpolovoj automatskoj pretrazi, kako bi imena postavljena na veći nivo prismotre ukoliko je to potrebno.

Obaveštajni krug SAD je siguran u vernost podataka i izvora koji su doprineli stvaranju liste, piše Gardijan.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva