:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 14, 2018   12:05

0

104

Igračke najčešći opasni proizvodi u Evropskoj uniji


Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela spinera zbog toga što nisu ispunjavali evropske bezbednosne standarde za igračke.Komisija svake godine objavljuje izveštaj o opasnim proizvodima koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na koje treba upozoriti. Na listi se može naći sve ‒ od igračaka, preko odeće i kozmetike, do automobila i mašina.Najčešće se, ipak, ukazuje na igračke, jer često imaju sitne delove kojima se mala deca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije. Prošle godine najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto bilo je iz Evropske unije.Izveštaj Evropske komisije o Sistemu brzog upozoravanja na opasne neprehrambene proizvode, objavljen 12. marta, pokazao je da su nacionalne vlasti u 2017. godini više od 2.000 puta upozorile na opasne proizvode.Na listi opasnih proizvoda koji su povučeni sa tržišta najbrojnije su igračke, zatim automobili, motocikli i popularni „spineri". Proizvodi na koje se upozorava najčešće dolaze iz Kine.Evopska komesarka za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost Vera Jurova istakla je na predstavljanju izveštaja da evropska potrošačka prava garantuju da se u EU prodaju samo bezbedni proizvodi; ako to nije slučaj, Sistem brzog upozoravanja podstiče vlasti da odmah reaguju i uklone svaki proizvod koji može da prouzrokuje povredu.„Zahvaljujući tom sistemu, čuvamo našu decu i sprečavamo saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom na našim putevima. To je dobar primer kako efikasno sprovoditi pravila potrošača EU", rekla je Jurova.U Sistem brzog informisanja o opasnim proizvodima u 2017. godini upućeno je 2.201 upozorenje koje je iniciralo gotovo 4.000 mera, poput povlačenja proizvoda sa tržišta. To je, navela je Evropska komisija, dokaz da nacionalne vlasti budno prate upozorenja u Sistemu i preduzimaju sve neophodne mere da pomognu da tržište bude bezbedno za potrošače.Kako se navodi, potrošači sve više kupuju proizvode direktno od trećih zemalja. Potrebno je osigurati da i ti proizvodi ispunjavanju standarde bezbednosti EU.Mnogi od proizvoda na koje je ukazno kroz Sistem, prodaju se i preko „onlajn" platformi. Komisija stoga podstiče saradnju sa međunarodnim partnerima i „onlajn" platformama želeći da osigura da opasni proizvodi ne stignu do potrošača u EU. U tom cilju, Komisija je 1. marta objavila preporuke sa nizom operativnih mera.U prethodnoj godini najčešće se ukazivalo kao na sledeće opasne proizvode: igračke (29%), motorna vozila (20%) i odeću, tekstil i modne proizvode (12%).

Gledano prema riziku, najčešće se upozoravalo na rizik od povređivanja (28%) a zatim na opasnost od hemikalija (22%).Opasni proizvodi na koje je upozoreno uglavnom dolaze iz zemalja koje su izvan Evropske unije. Kina je ponovo na prvom mestu ‒ proizvodi koji mogu da budu opasni činili su 2017. godine 53% svih upozorenja, što je na nivou 2016. godine.

Novi izveštaj Evropske komisije pokazao je da opasni proizvodi poreklom iz EU čine 26% svih upozorenja.Najviše upozorenja u Sistem stiglo je iz Nemačke ‒ 354 ili 16%, a slede Španija sa 222 (10%) i Francuska sa 191 (9%). Sistem brzog upozoravanja na opasne neprehrambene proizvode funkcioniše od 2003. g. U njemu učestvuje 31 zemlja ‒ 28 članica Evropske unije i Island, Lihtenštajn i Norveška. 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva