:

:

TV Most

clock

Jul 25, 2015   12:05

0

141

Hrvatska poslala pismo EK o aferi arbitraža

Kako prenosi Hina, skandal je izbio u sredu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenački sudija pri Arbitražnom sudu i slovenačka diplomatska predstavnica dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

ÄŒlan Arbitražnog suda Jernej Sokolec i opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik u međuvremenu su dali ostavke, a sud je nakon toga objavio da će nastaviti postupak kad se popuni njegovo mesto.

U hrvatskoj vladi smatraju da je to formalan, "tehnički" odgovor na situaciju kad sud ostane bez jednog arbitra, a da nije progovorio o suštini problema, prenosi Hina.

Stoga su danas poslali pismo u kojem obrazlažu najnovije događaje, zajedno sa svim linkovima na sporne snimke i transkriptima razgovora slovenačkih zvaničnika.

Hrvatska smatra da bi Arbitražni sud trebalo sam da se raspusti jer je zbog skandala slovenačke strane toliko kompromitovan da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita.

U Banskim dvorima kažu da sud ima "kratak rok za delovanje" i odgovor očekuju pre vanredne sednice Hrvatskog sabora koju su zatražili vlada i nekoliko parlamentarnih stranaka, navodi Hina.

Evropska komisija posredovala je u postizanju Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije 2009. kojim su deblokirani hrvatski pristupni pregovori, podseća Hina.

U međuvremenu, slovenački premijer Miro Cerar je nakon zatvorenog sastanka s liderima političkih stranaka, izjavio da će Slovenija u predviđenom 15-dnevnom roku imenovati novog nacionalnog sudiju u arbitražni sud.

Nakon što je raniji slovenački sudija Jernej Sekolec zbog poznate afere odstupio, arbitražni sud pozvao je Sloveniju da imenuje novog, prenela je Hina.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva