:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2015   12:05

0

116

Han zabrinut za slobodu medija na Balkanu

Han je rekao da sloboda medija na Balkanu "ostaje pitanje koje izaziva posebnu zabrinutost" Evropske komisije - a naročito uplitanje i pretnje vlasti usmerene na nezavisnost javnih emitera.

"Suočeni smo sa važnim izazovima kojima se treba odmah pozabaviti", rekao je Han obraćajući se putem video linka BIRN-ovoj regionalnoj medijskoj konferenciji u Sarajevu.

"Osim angažovanja vlasti potrebni su dodatni napori kako bi se obezbedila politička i finansijska nezavisnost regulatornih agencija i brža funkcionalna samoregulacija", poručio je Han.

Evropski komesar je rekao da će nastaviti da vrši pritisak na vlade u regionu kako bi se obezbedio napredak.

"Takođe, postoji potreba rešavanja problema neformalnog ekonomskog pritiska na medije. Ovo obuhvata transparentnost medijskog vlasništva i sprečavanje prekomerne koncentracije istog. I poslednje, mada ne manje važno, moraju biti definisane transparentne uloge u procesu javnih nabavki u vezi sa državnim oglašavanjem", rekao je Han.

On je rekao da se sloboda izražavanja i mediji nalaze u samoj srži procesa evropskih integracija.

"Sloboda govora i informisana, profesionalna štampa su neophodne za demokratsko društvo, one su od suštinske važnosti za izbore koje građani prave, a koji se tiču budućnosti zemlje", kayao je Han.

"Bez njih javnost ne može da izvaga opcije ili oceni vođe; bez njih rastu opasne predrasude i pogrešne predstave, što podriva šanse za mir i stabilnost", dodao je Han.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva