:

:

TV Most

clock

Avgust 26, 2015   12:05

0

124

Han: Srbija počinje pregovore sa EU 2016. godine

"Srbija je sa premijerom Vučićem postala faktor stabilnosti u čitavom regionu. Njegov doprinos pomirenju, kao nedavno sa Bosnom i Hercegovonom, a i Albanijom, treba da bude priznat", rekao je Han u intervjuu za sutrašnji bečki "Kurir" čiji su delovi danas objavljeni.

Najnoviji napredak u dijalogu sa Kosovom, kako je naglasio, trebalo bi da otkloni poslednju prepreku na putu ka otvaranju pregovaračkih poglavlja.

"Veoma se nadam da ćemo početkom 2016. godine biti spremni i da će Savet dati zeleno svetlo. Intenzivno sam se zalagao za to", rekao je Han.

Na pitanje da li samit zemalja Zapadnog Balkana kojem prisustvuje, približava te zemlje Evropskoj uniji, Han je odgovorio "u svakom slučaju".

Redovni sastanci u tom formatu, kako je istakao, podstiču razvoj i primenu zajedničkih projekata, poput infrastrukturnih, saobraćajnih i energetskih projekata, važnih za ekonomski razvoj, koji stoje u centru samita u Beču.

"To doprinosi i poboljšanju saradnje u čitavom regionu. Ja uvek kažem da time gradimo mostove, u pravom smislu te reči", naglasio je evropski komesar.

Govoreći o konkretnoj pomoći EU Makedoniji i Srbiji za izbeglice i migrante, Han je podsetio da je Evropska komisija danas opredelila 1,5 miliona pomoći za ove dve zemlje.

On je odbacio tvrdnje da je EU ostavila Zapadni Balkan na cedilu i dodao da činjenica da je tema migracija na agendi samita pokazuje koliko se ozbiljno pristupa tom problemu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva