:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2017   12:05

0

129

Han doputovao u Beograd, razgovarao sa Dačićem

Susretu Hana i Dačića sinoć je prisustvovao i vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.
Evropski komesar je rekao da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine preduslov za perspektivu ulaska u EU i izrazio očekivanje da će Priština potvrditi posvećenost tom procesu budući da dijalog nema alternativu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije posle sastanka Hana sa Ivicom Dačićem.

Dačić i Han ocenili su da dijalog mora voditi ka konkretnim rezultatima, uprkos teškoj prošlosti, budući da je za obe strane važno da imaju uspešan i konstruktivan dijalog.

Han je ponovio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predočio da je posvećen dijalogu, a da to Evropska unija očekuje i od Prištine pošto je to preduslov za put ulaska u EU.

Šef srpske diplomatije je naglasio da će Srbija učiniti sve da doprinese nastavaku dijaloga s Prištinom, ali i da očekuje da se ispuni ono što je za Srbiju najbitnije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Dačić je naglasio da je cilj Srbije i Zapadnog Balakan ulazak u EU, i da se taj cilj može ostvariti jedino krupnim koracima napred, a ne zapaljivim izjavama koje region vraćaju u prošlost.

On je istako važnost otvaranja poglavlja u cilju nastavka dinamike i kontinuiteta u procesu napredovanju na putu evropskih integracija.

Vršilac dužnosti premijera Srbije ponovio je da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta regionalna stabilnsot i naveo da će Srbija uložiti maksimum napora da svojom konstruktivnom ulogom da značajan podsticaj da Balkan bude zona regionalne stabilnosti i mira.

Zajednički je konstatovano da je Srbija na dobrom putu, kao i to da je neophodno nadoknaditi ono što je izgubljeno u prošlosti.

Komesar Han je rekao da očekuje da se ovog meseca otvore dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i Evropske unije i naglasio da će se taj proces nastaviti u drugoj polovini godine.

Kako je istakao, cilj njegove posete Srbiji jeste da se građanima pokažu konkretni rezultati evrointegracionog procesa, budući da građani postaju pomalo umorni zbog uobičajenih ishoda i zaključaka samita.

Han je naglasio da očekuje da regionalna investiciona konferencija, na kojoj će učestvovati u Beogradu, da podsticaj za stimulaciju, kako privrede i brže implementacije ideje o regionalnom ekomomskom tržištu, tako i celokupnog procesa stabilizacije regiona i napretka u procesu evrointegracija.

Nakon sastanka s vršiocem dužnosti premijera Ivicom Dačićem, komesar Han sastao se i sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, a učestvovaće i na investicionoj konferenciji i obići će Žeželjev most u NOvom Sadu, odnosno radove na pristupnim deonicama.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han iz Beograda putuje u Crnu Goru.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva