:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2017   12:05

0

227

Gračanica: Tribina "Srbija 1217. nastanak kraljevine"


Na tribini će govoriti profesori Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu prof. dr Siniša Mišić i prof. dr Radivoj Radić.



Krunisanje Stefana Nemanjića za kralja je jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, pogotovo ako se sagleda i u svetlosti događaja koji se desio dve godine kasnije (1219) kada je obrazovana Srpska autokefalna crkva.



Srbija je postala kraljevina zahvaljujući združenom delovanju dvojice braće, Stefana i Save Nemanjića, a u vreme značajno izmenjenih političkih okolnosti na prostoru jugoistočne Evrope.



Krstaško osvajanje Carigrada (1204) i rušenje Vizantije doveli su do velikih geopolitičkih promena. Na ruševinama nekada moćne imperije nastalo je nekoliko novih država i međunarodni odnosi su postali složeniji i zamršeniji.



Sinovi župana Stefana Nemanje, međutim, pokazali su da su dorasli novonastalom stanju i pošlo im je za rukom da za vladara svoje države umesto dotadašnje titule velikog župana obezbede titulu kralja. Bio je to veliki skok u hijerarhijskom svetskom poretku onovremenih država.



Tribina počinje u 19 časova.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva