:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2017   12:05

0

195

Goldstin: Rešen problem više od 300 preduzeća

Goldstin je za "Politiku" rekla da je rešen problem više od 300 preduzeća u vlasništvu države kroz različite metode, uključujući i stečajne postupke.

Ona je ukazala da su i dalje neki fiskalni rizici prisutni u kompanijama koje zovemo strateškim preduzećima.

"To pitanje mora da se reši veoma brzo, jer takve kompanije stvaraju velike fiskalne obaveze za državu i budžet. Ako se krene s rešavanjem tog nasleđa, to će omogućiti razvijanje potencijala pritvatnog sektora", kazala je Goldstin.

Prema njenim rečima, reforme koje se sprovode treba da promene strukturu srpske ekonomije.

"Programom je i bilo predviđeno da će se pitanje državnih kompanija rešavati na srednji rok i po etapama. To nije problem koji može da se reši preko noći", konstatovala je Goldstin.

Goldstin je poručila da Srbija mora da ostane na kursu reformi i da nastavi da realizuje posebno one reforme koje se tiču nasleđa još iz vremena Jugoslavije.

Navela je da usluge državnog sektora moraju da budu bolje i kvalitetnije da bi privatan sektor mogao više da doprinese srpskoj ekonomiji.

Goldstin je istakla da neka od državnih preduzeća imaju neverovatne potencijale, poput EPS-a ili preduzeća "Srbija kargo", koja posluje u okviru "Železnica Srbije".

Te kompanije, kako je navela, mogu da posluju profitabilno, ali je neophodno da prethodno konsoliduju svoje finansije.

"Kroz taj proces one upravo prolaze. To znači poslovanje po tržišnim uslovima, nastavljanje s programom smanjenja broja zaposlenih i povećanje investicija, ali je neophodno i da se prekine s praksom tolerisanja dugova neplatišama", rekla je Goldstin.

Kako je kazala, to predstavlja veliki problem za kompanije kao što su EPS ili "Srbijagas".

Podsetivši da je srpska ekonomija pre krize rasla po stopi od šest odsto godišnje, Goldstin je naglasila ne vidi zašto bi to sada bilo nemoguće.

Konstatovala je da se, zahvaljujući naporima u sprovođenju reformim ekonomski rast u Srbiji povećava, da raste i stopa zaposlenosti i da se stopa ekonomske aktivnosti kreće od dva prema tri odsto.

"Mi bismo voleli da do 2020. godine u Srbiji vidimo i stope rasta od četiri odsto. Da bi vaša zemlja dostigla Evropsku uniju potrebne su vam stope rasta od šest odsto. Vama je neophodna efikasna državna uprava. To je ključ konkurentne ekonomije", poručila je Goldstin.

Ona je navela i da treba kreirati i uslove za razvoj privatnog sektora i usredsrediti se na poboljšanje poslovnog okruženja.

"To je ono što ulagači vide. Kad povećate poverenje investitora, to posledično utiče na rast zapošljavanja, a samim tim i na privredni rast", rekla je Goldstin.

Ona je istakla da se treba osloboditi nasleđa iz porošlosti po kome država ima dominantnu ulogu u privredi, što razara aktivnosti privatnog sektora i ne doprinosi rastu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva