:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2016   07:39

0

186

Godišnjica ubistva 14 srpskih žetelaca

Tim povodom pred spomen pločom na školi u centru sela biće održani parastos i pomen koji će u 10 sati služiti vladika raškoprizrenski Teodosije.


Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine ubijeno je 14 Srba, a najmlađa žrtva imala je 17 godina.

Pomenu povodom godišnjice zločina prisustvovaće i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a predsednik Kosova Hašim Tači pre dva dana položio je cveće na spomen ploču i rekao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

"Zločin je zločin bez obzira protiv koga i od koga je izvršen", rekao je Tači i naglasio da će se samo trijumfom pravde dogoditi pomirenje.

Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u pokrajinu. Porodice ubijenih još čekaju da zločinci budu nađeni i kažnjeni što je jedan od razloga što su i pored dvočasnovnog ubeđivanja Tačijevog savetnika, odbili da se u sredu sastanu s njim.

Rođaci ubijenih kažu da im je Tači polaganjem cveća na spomen ploču "sipao so na žive rane" i "nasmejao se u lice" i njima, i svima koji istražuju zločine nad Srbima.

Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Među zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva