:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2017   12:05

0

215

Gde je budućnost Srba i Albanaca

"Sporazum" očekuju i internacionalne premijere, u zvaničnim selekcijama festivala u Barseloni, Londonu i Klužu, a reč je o prvom dugometražnom igranom filmu snimljenom na Kosovu i Metohiji posle rata. Okosnica priče, kako ističe Radonjić, ima dokumentarnu utemeljenost, nastala je na osnovu jednog od istinitih, tragičnih događaja koje je propratio radeći kao novinar.

- Rekao bih da je "Sporazum" proistekao ne iz istinitog događaja, već iz istine, ličnog sagledavanja stvarnosti koju sam beležio tokom petnaestogodišnjeg novinarskog rada na Kosovu i Metohiji, koji je tražio način da se iskaže i na stvaralački, simboličan način. I mnogo toga drugog u ovom filmu je autentično, što je bila ne samo moja namera, nego i sticaj okolnosti u kojima je film sniman.

Glavni junak priče je dečak Aleksandar, a radnja filma počinje kada njegova porodica, uprkos strahu, ipak odluči da se vrati u dom na KiM, odakle je proterana posle rata 1999. Tu odluku vidi kao jedini izlaz iz beznađa, u kojem živi u centralnoj Srbiji. Povratak, međutim, i pored zvaničnih reči dobrodošlice, u stvarnosti nije takav. Komšije iz sela, lokalni Albanci, postavljuju zasedu na putu kojim treba da prođe kamion sa Aleksandrovom porodicom. Među njima je, protiv svoje volje, i njegov drug iz detinjstva, Ljuan, koji je tu zajedno sa svojim bratom i ocem...


- Ovo je samo početak zapleta u životu glavnog junaka, koji će se suočiti sa izborom u kojem deluje da ljubav i čast stoje jedno nasuprot drugom. Priča je višeslojna, kroz tragičnu subinu dva dečaka govori o odnosima Srba i Albanaca, a na metaforičan način i o odnosu ljudi prema Kosovu i Metohiji, istoriji, sadašnjosti i budućnosti ova dva naroda - kaže Radonjić, koji je filmom "Sporazum" uspeo da napravi podvig.

Izvor: Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva