:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2015   12:05

0

115

Formiranje Specijalnog suda u interesu Kosova

Žbogar nije želeo da spekuliše šta bi se desilo ukoliko se u kosovskom parlamentu ne donese odluka o formiranju Specijalnog suda, istakavši da je taj sud u interesu Kosova.

“Ne želim da spekuliram šta će biti ako ne bude, jer zaista verujem da je ovaj Sud u interesu Kosova i da će i članovi Skupštine Kosova na kraju videti da je ovo najbolje rešenje, da sami odluče o uspostavi takvog suda, da će taj Sud na najbrži mogući način doći do kraja ove priče iz izveštaja Saveta Evrope”, reako je Žbogar novinarima u Zubinom Potoku, gde je prisustvovao svečanom otvaranju nove zgrade Doma zdravlja.

On smatra da je pravi trenutak da se krene dalje sa pripremama za formiranje Specijalnog suda na Kosovu.

Šef kancelarije EU na Kosovu je rekao da razume da to nije laka odluka za Skupštinu Kosova, ali da dolazi vreme kada bi trebalo da se usvoje ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda.

"Što se nas tiče, kako mi vidimo, sve je spremno za glasanje, ustavne promene su već bile razmatrane na Odboru za pravosuđe, a osnivanje zakona je spremno. Mi razumemo da to nije laka odluka za Skupštinu Kosova i da treba puno toga da ljudi razmisle i onda na kraju da se odluče. Tako mi objašnjavamo zašto možda traje malo duže nego što smo očekivali”, kazao je Žbogar.

“Ali mislimo da dolazi vreme kada bi to trebalo da se usvoji, momentum je sad pravi da se ide dalje i da se skine taj, kako ja obično kažem, crni oblak iznad Kosova, tako da možemo ići dalje sa pripremama za formiranje Suda”, istakao je Žbogar.

Kosovski mediji na albanskom navode da je kosovska opozicija najavila da njeno protivljenje Specijalnom sudu neće biti samo verbalno, već da razmatraju i mogućnosti za protest.

Takođe, navodi se da ima mogućnosti i za razne akcije unutar i van Skupštine Kosova u vremenu kada se amandmani na Ustav i zakon budu razmatrali u parlamentu.

Šef kancelarije EU na Kosovu je rekao i da se očekuje da počnu razgovori o formiranju Zajednice srpskih opština(ZSO), istakavši da je to u interesu i Srbije i Kosova, a prvenstveno Srba na Kosovu.

"Mi se nadamo da će se svi elementi iz Sporazuma od pre dve godine biti implementirani, a naravno da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) veliki deo tog sporazuma. Očekujemo da će početi razgovori o tom pitanju i da će doći do nekog dogovora između dve strane, a kada će to doći - u ovom trenutku mislim da je teško reći", rekao je on.

Mislim da je u interesu i Srbije zbog poglavlja 35, u interesu prvenstveno Srba na Kosovu da formira ZSO, a u interesu je i Kosova da se ispuni ova obaveza iz Sporazuma, rekao je Žbogar.

Specijalni predstavnik EU je u Zubinom Potoku, na severu Kosova, prisustvovao svečanom otvaranju nove zgrade Doma zdravlja, čiju je izgradnju finansirala Evropska unija sa 600.000 evra.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva