:

:

TV Most

clock

Jul 24, 2017   12:05

0

223

Filmovi srpskih autora na festivalu u Lokarnu

U okviru programa "Znaci života" (Signs of Life) biće prikazan novi film dokumentariste Borisa Mitića "Slatko od Ništa" (In Praise of Nothing), srpsko-francusko-hrvatska koprodukcija, najavio je Filmski centar Srbije.

Mitić je poznat po dugometražnim dokumentarnim filmovima "Pretty Dyana" i "Doviđenja, kako ste", a "Slatko od Ništa" nastalo je zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizualnog centra, Kretivne Evrope (Creative Europe TV Programming), IDFA fonda (IDFA Bertha Fund) i Centra za savremenu umetnost u Ženevi.

Projekat je, dok je bio u završnoj fazi, dobio u Trstu i HBO Evropsku nagradu (HBO Europe Award) za najbolji dokumentarni film u nastajanju.

"Slatko od Ništa" je producirala beogradska kuća "Dribbling Pictures", u saradnji sa partnerima Anti-Apsurd (Zagreb) i "La bete" (Pariz).

U pitanju je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od toga što ga ne razumeju, beži od kuće i dolazi da nam se obrati prvi i poslednji put.

Muziku za film su pisali velemajstori kabarea Paskal Komelad i "The Tiger Lillies", dok je narator čuveni Igi Pop.

Film "Slatko od Ništa" traje 78 minuta i u Lokarnu će imati svoju svetsku premijeru.

U istom programu biće premijerno prikazan i kratki, sedamnaestominutni film Daneta Komljena - "Phantasiesatze" (Fantasy Sentences), urađen u nemačko-danskoj produkciji.

"Svi severni gradovi", prvi dugometražni Komljenov film, imao je svetsku premijeru 5. avgusta 2016. upravo u Lokarnu, takođe u okviru selekcije "Znaci života", koja istražuje granice filmskog jezika, stavljajući akcenat na nove forme naracije i inovaciju u izrazu.

U takmičarski program "Pardi di domani" uvrštena su dva kratkometražna ostvarenja mladih srpskih reditelja - "Nikog nema" rediteljke Jelene Gavrilović i "Loop" Matije Gluščevića.

Dvadesetominutni film "Nikog nema" realizovan je u koprodukciji Fakulteta dramskih umetnosti i produkcijske kuće "Media Plus", uz podršku Filmskog centra Srbije.

Glumačku ekipu predvode Igor Benčina, Miodrag Dragičević, Teodora Janković i Nina Popović.

Film je premijerno prikazan u januaru na festivalu "Kustendorf" na Mokroj gori, nakon čega i na Martovskom festivalu u Beogradu.

Dvadesetominutni film "Loop" režirao je Matija Gluščević, čiji je kratki dokumentarni film "Utopija" prikazan na ovogodišnjem Martovskom festivalu.

Glavnu ulogu u filmu tumači Jovana Gavrilović, a glumačku podršku joj, između ostalih pružaju, Strahinja Blažić i Marko Janketić.

Film je realizovan u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti i u Lokarnu će imati svetsku premijeru.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva