:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2015   12:05

0

146

EU vraća izbeglice u Srbiju - moguće kontramere

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto je danas na konferenciji za medije rekla da ugovori o readmisiji, koje je Srbija zaključila sa EU, daju pravo članicama da vrate ne samo građane Srbije kojima je odbijen zahtev za azil, nego i građane trećih država.

"Ugovori o readmisiji obično sadrže i klauzulu o državljanima trećih zemalja, što se odnosi i na lica u tranzitu", rekla je portparolka.

Ona nije mogla da odgovori koliko je izbeglica dosad vraćeno iz Mađarske, koja je prva najavila da će sprovesti takvu meru.

U međuvremenu, premijer Aleksandar Vučić je u intervjuu Rojtersu ocenio da je EU pokazala slabost u rešavanju izbegličke krize, a da Srbija od nje očekuje sveobuhvatno rešenje migrantske krize i spremna je da preuzme svoj deo odgovornosti.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je u Varšavi da Srbija neće dozvoliti da bude ograđena žicama i sa zatvorenim putevima, istakavši da će naša zemlja, ukoliko EU ne bude sposobna da upravlja izbegličkom krizom, biti primorana da uvede kontramere.

On je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da izbeglice budu vraćene u našu zemlju i da od evropskog komesara Johanesa Hana, koji u petak dolazi u Beograd, očekuje da čuje konačno rešenje Unije.

"Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama sa zatvorenim saobraćajem, a da to nikoga nije briga. Da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU? Ako nije, Srbija će biti prinuđena da uvede kontramere", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Varšavi, gde je otvorio godišnju konferenciju OEBS kao predsedavajući.

Na pitanje srpskih novinara koje su to kontramere, Dačić je odgovorio da ne može da kaže jer nije on taj koji odlučuje.

Dodao je da je razgovarao sa premijerom Vučićem, koji je, naveo je, ljut jer su autoputevi zatvoreni, a što je veliki udar na ekonomiju i uvodi nenormalne uslove za ekonomski život u regionu.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić danas je od komesara za proširenje Johanesa Hana zatražio hitnu reakciju EU, zbog zabrane ulaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku.

"Carinski i policijski organi Hrvatske bez ikakvog osnova i uz flagrantno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, već čitav dan ne dozvoljavaju ulazak kamiona sa robama iz Srbije u Hrvatsku", upozorio je Lajić u pismu Hanu.

U Briselu je danas i ministar za rad Aleksandar Vulin, koji će sa evropskim zvaničnicima razgovarati o izbegličkoj krizi.

Na dnevnom redu Hanovih razgovora u Beogradu biće, pored procesa evropskih integacija Srbije, i aktuelna izbeglička kriza.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva