:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

127

EU očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu u ovom trenutku, međutim, nemaju datum za održavanje nove runde dijaloga.


Iako je zbog slučaja Haradinaj došlo do ponovnog dizanja tenzija na relaciji Beograd - Priština, u Evropskoj komisiji ne očekuju da bi to moglo da dovede do eventualnog zamrzavanja dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane.
Maja Kocijančič (arhivska fotografija)
Maja Kocijančič (arhivska fotografija)

"Ono što mi očekujemo jeste da se u narednim nedeljama i mesecima nastavi konstruktivno zalaganje koje smo videli na obe strane tokom prethodnih sastanaka", poručila je Maja Kocijančič u saopštenju upućenom Tanjugu.

Kocijančič je odgovarajući na pitanje Tanjuga da li visoka pred stavnica EU i posrednica u razgovorima Beograda i Prištine Federika Mogerini ima plan za nastavak dijaloga u Briselu, odgovorila da "datum za novi sastanka dijaloga na visokom političkom nivou nije određen".

Poslednji sastanak, bilo na političkom ili tehničkom nivou, dve strane su održale u Briselu početkom februara.

Dva sastanka "na visokom političkom nivou" na kojima su učestvovali i predsednici i premijeri Srbije i Kosova održana su početkom godine, kako bi se spustile tenzije nastale zbog zaustavljanja srpskog voza, koji je iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, mosta na Ibru ali i hapšenja Haradinaja u Francuskoj.

U međuvremenu, od svih otvorenih pitanja i neprimenjenih sporazuma, došlo je jedino do rešavanja pitanja mosta na Ibru koji spaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

U EU kažu da je do "pauze u dijalogu" došlo zbog izbornog procesa u Srbiji.

Istovremeno iz Prištine su poručivali da neće učestvovati u dijalogu sve dok nekadašnji premijer Kosova Ramuš Haradinaj ne bude oslobođen iz pritvora u Francuskoj, gde se našao zbog potrenice koju je za njim izdala Srbija na osnovu optužbi za ratne zločine.

Pozvnavaoci prilika u regionu ocenjuju da će odluka o puštanju Haradinaja dodatno iskomplikovati odnose Beograda i Prištine, što će uticati na stabilnost regiona, ali i nastavak dijaloga u Briselu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva