:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2016   12:05

0

115

EU mora dati rešenje za migrantsku krizu

"Nema još rešenja za migrantsku krizu, premijer Aleksandar Vučić je u Davosu mogao da se pohvali za ono što je u Srbiji urađeno. Kako je kazao, mi možemo uraditi sve, ali morate nam dati političko rešenje, a EU nije još spremna da izađe sa jasnim političkim stavom", rekao je Vulin na RTV Pink.

On je kazao da je posao Srbije pre svega vodi računa o sebi i da se zaštiti naša teritorija i stanovništvo, a da se istovremeno migrantima koji se nalaze na našoj teritoriji pruži sva potrebna pomoć.

"U ovom trenutku imamo oko 1.000 migranata na teritoriji Srbiji i oni čekaju vozove da izađu ka Hrvatskoj", rekao je Vulin i dodao da će se Srbija po ovom pitanju ponašati kao i svi drugi na ruti.

On je kazao i da se EU nalazi pred najtežim i najvažnijim ispitom od svog osnivanja i da je neizvesno šta će biti ako ne nađe rešenje za ovaj problem i nametne ista pravila svim svojim članicama.

Vulin je najavio da će sutra u Amsterdamu biti održan sastanak na tehničkom nivou na temu migrantske krize, kome će i on prisustvovati.

"Stanje kod nas što se migranata tiče je normalno, a kako će se to razvijati, da li će na proleće ponovo biti oko 8.000 ljudi tokom jednog dana, na to ne možemo da utičemo, možemo samo da budemo spremni", rekao je ministar.

on je ocenio da zatvaranje granica nije rešenje.

"Mađari su zatvorili svoju granicu, da to urade sve ostale zemlje pitanje gde bi završili svi migranti", rekao je i dodao kako se budu ponašali svi na ruti tako će se ponašati i Srbija.

Ako naši evropski susedi budu usporavali protok, i mi ćemo usporavati, dodao je.

Komentarišući presudu lideru Gradanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, koji je pre nekoliko dana osuđen na devet godina zatvora, Vulin je rekao da je jasno da se sa terena prava otišlo na teren politike.

Takođe je kazao da će se država zalagati da se on i njegova porodica vrati normalnom životu.

"Moraćemo da dobijemo objašnje van Kosva i Metohije i sugurno to pitanje neće biti skinuto sa stola", rekao je Vulin.

Upitan da prokomentariše to što se navodi da u programu nove Vlade Hrvatske nema odnosa sa Srbijom, Vulin je kazao da će se "uzdržati od komentara, ali da želi nabolje moguće odnose i da je Srbiji stalo do stabilnosti i saradnje u regionu".

On je rekao i da su izbori u Srbiji hrabra odluka da se postigne dogovor sa Srbijom i da se građani izjasne šta žele.

Imaćemo stabilnu vladajuću većinu, i ne očekujem tu nikakve velike promene, rekao je.

Vulin se osvrnuo i na Nacrt zakona o platama i dodao da je na sednici vlade premijer zauzeo stav da očekuje od svih ministara da predlozi sindikata budu maksimalno ispoštovani i da se uvaže njihovi stavovi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva