:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2017   12:05

0

193

Erste grupa: Rast BDP-a Srbije ove godine 2,1 odsto

"Predvidjamo da će se u narednom periodu rast BDP-a postepeno ubrzavati, a kretanje rasta će uglavnom podržavati rastuća domaća tražnja, dok bi neto rezultati izvoza mogli da poprime neutralniju ulogu, jer će veća domaća tražnja izvršiti pritisak na stranu uvoza", navodi se u analizi istraživačkog tima Erste grupe.

Dodaju da su ipak korigovali svoju prognozu sa 2,5 odsto medjugodišnje na 2,1 odsto medjugodišnje, jer rezultati u pogledu BDP-a u drugoj polovini godine ne mogu da značajnije kompenzuju slabije rezultate iz prve polovine 2017. godine.

U oblasti monetarne politike stručnjaci Erste grupe očekuju da se referentna stopa neće menjati i predvidjaju da će se inflacija stabilno kretati u okviru ciljnog koridora.

Fiskalni rezultati su, kako dodaju, bolji od očekivanih, pa predvidjaju da će se deficit kretati ispod jedan odsto BDP-a.

"Uprkos boljim trenutnim fiskalnim podacima, još ima mnogo toga da se uradi u okviru srednjoročnog programa strukturnih reformi", navodi Erste grupa.

Predvidjaju da će kurs dinara prema evru ostati uglavnom stabilan u zoni od oko 120-121 dinar za evro, pri čemu je verovatniji gornji deo tog koridora do kraja godine, kojim će se upravljati povremenim intervencijama NBS.

Glavni negativni rizici, kako ocenjuju, dolaze od eventualne pojave nervoze na globalnim tržištima, što bi dovelo do odliva kapitala sa tržišta u usponu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva