:

:

TV Most

Foto: facebook

clock

Jun 26, 2015   12:05

0

119

"Enklavi" nagrada publike na Festivalu u Moskvi

Film je dobio izuzetno visoku ocenu publike u jakoj takmičarskoj selekciji - čak 4,74 od maksimalnih 5.

"Nagrada publike je posledica potresno emotivne reakcije gledalaca koji su na otvaranju moskovskog festivala ovacijama ispratili kraj našeg filma. Atmosfera se nije razlikovala od premijere na beogradskom FEST-u u Sava centru ili od premijere u Zvečanu 17. marta.

Uz tu dragocenu nagradu, kao i uz pozitivne kritike u moskovskoj i međunarodnoj štampi, koje su film svrstale u jedno od najvećih otkrića festivala, kao i uz pozive koji su usledili od strane desetine internacionalnih festivala - naša osmočlana ekipa punog srca vratila se iz Moskve u Beograd", izjavio je povodom nagrade Radovanović.

"Enklava" je 20. juna otvorila takmičarski program 37. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi čiji je predsednik Nikita Mihalkov. U takmičarskom programu prikazano je ukupno 12 filmova iz Danske, Rusije, Irana, Španije, Libana, Japana, Finske, itd.

Odluka međunarodnog žirija glavnog takmičarskog programa kojim predsedava francuski reditelj Žan Žak Ano biće poznata večeras.

"Enklava" je na ovogodišnjem FEST-u imala domaću premijeru uz izuzetan prijem kod publike, koja je nakon projekcije u prepunoj Velikoj dvorani Sava centra ekipu filma nagradila ovacijama punim emocija.

Film je dobio nagradu žirija kritike srpskog ogranka Fipresci, koji je "Enklavu" proglasio za najbolji u selekciji Srpski film.

Film obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama, jedinstvenim u celoj Evropi, koje čuvaju pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije.

Ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način.

Pravi problem nastaje kada neko premine u enklavi, jer se groblje nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji.

U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan starac će ipak biti sahranjen zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani. Film Enklava je večna i poučna priča o praštanju i ljubavi.

Glavni glumci u filmu, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapića, su i dva dečaka sa Kosova, iz enklava, Filip Šubarić i Denis Murić, koji je posle fascinatnog debitovanja u "Enklavi" zaigrao i u filmu "Ničije dete". Pored njih igraju i Goran Radaković, Meto Jovanovski (Makedonija), Chun Laići (Kosovo), kao i deca sa Kosova Nenad Stanojković i Milan Sekulić.

Deca-glumci sa Kosova, koja prvi put glume na filmu, doprinose autentičnosti filma i neposredno prenose emociju ove priče.

Muziku potpisuje čuvena grčka kompozitorka Eleni Karaindru, autorka muzike filmova Tea Angelopulosa, scenografiju Vladislav Lašić, a montažer filma je Andrija Zafranović.

Film je realizovan sredstvima Ministarstva kulture, grada Beograda, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tv kanala ZDF-ARTE kao i evropskog filmskog fonda Euroimages.

"Enklava" je snimljena u produkciji Nama Film iz Beograda, Sein & Hain Film iz Štutgarta, Nemačka, a u izvršnoj produkciji Art and Popcorn iz Beograda.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva