:

:

TV Most

clock

April 18, 2017   12:05

0

167

EK pozvala Tursku da istraži navodne neregularnosti

Pozivamo turske vlasti da razmotre naredne korake veoma pažljivo i zatraže najveći mogući konsenzus u događajima koji slede nakon referenduma, izjavio je portparol EK Margaritis Shinas, preneo je Rojters.

Pozivamo turske vlasti i da pokrenu transparentnu istragu o navodim neregularnostima, istakao je Shinas, navodeći izveštaje međunarodnih posmatrača.

Međunarodni posmatrači saopštili su u ponedeljak da je kampanja uoči turskog referenduma o proširenju predsedničkih ovlašćenja sprovedena "u nefer uslovima", a samo prebrojavanje glasova je obeleženo kasnim proceduralnim izmenama kojima su uklonjene ključne bezbednosne norme.

Tursko Ministarstvo inostranih poslova, u međuvremenu je saopštilo da početni nalazi međunarodnih posmatrača, koji su nadgledali referendum u Turskoj, odražavaju pristrasnost, zasnovanu na predrasudama.

Opozicija za poništavanje referenduma, stotine čekale u redu

Najveća turska sekularna opoziciona Republikanska narodna partija podnela je danas žalbu Visokom izbornom odboru sa zahtevom da se poništi referendum o proširenju ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Zamenik predsednika te stranke Bulent Tezdžan izjavio je novinarima nakon predaje žalbe u sedištu Visokog izbornog odbora u Ankari da je broj nestalih glasova na referendumu bio "bez presedana" i da je nepoznato kolika je količina glasačkih listića koji nisu zvanično pečatirani, prenosi Rojters.

AP prenosi da je pre toga na stotine ljudi čekalo ispred Visokog izbornog odbora kako bi predalo peticije u kojima se zahteva da turske izborne vlasti povuku kontroverznu odluku donetu tokom referenduma u nedelju da prihvate listiće bez zvaničnog pečata.

Navodi se da su u peticijama koje su sastavili danas stanovnici Ankare napisali da su ova odluka i druge zabeležene neregularnosti predstavljali otvoreno kršenje zakona. Slični redovi formirali su se i ispred kancelarije Visokog izbornog odbora u Istanbulu.

Odluka Visoke izborne komisije da se koriste listići bez pečata, doneta u poslednjem trenutku, bila je jasno protivzakonita i može da ima uticaj na rezultate referenduma, saopštila je danas Advokatska komora Turske (TBB).

Ovom odlukom zvaničnici na biračkim mestima dovedeni su u zabludu da je i korišćenje glasačkih listića bez žiga bilo u redu, stoji u saopštenju TBB, preneo je Rojters.

Odluka Visokog izbornog odbora, koja je jasno bila protivzakonita, dovela je do neregularnosti i sprečavanja prikupljanja evidencije, koja bi mogla otkriti neregularnosti, navedeno je u saopstenju Advokatske komore Turske.

TBB očekuje da Visoki izborni odbor sada shvati svoje ustavne odgovornosti u procenjivanju žalbi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva