:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2017   12:05

0

148

Duhovna akademija u kripti Hrama Svetog Save

Duhovna akademija koju izvode hor "Bogoljublje" i dramski studio "Prota Slavko Trninić" iz Doboja, sastavljena je od izvoda iz originalnih dokumenata tog vremena, svedočanstava preživelih logoraša, te dramskih i poetskih dela nastalih na ovu temu.

Austrougarski logor za internirane Srbe u Doboju osnovan je 27. decembra 1915. godine i bio je u funkciji do 5. jula 1917.godine u kome je u teškim i nehumanim uslovima bilo zatočeno 45.791 logoraša, od kojih preko 12.000 nije preživelo. U logoru je većinom bilo smešteno srpsko stanovništvo sa prostora pogranične zone sa Srbijom i Crnom Gorom, kao i preko 12000 zarobljenih srpskih vojnika.

Akademija se održava u organizaciji Arhijerejskog namesništva dobojskog, Eparhije zvorničko tuzlanske i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, kao i uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. Odabir tekstova i kompozicija potpisuju dramski umetnik Predrag Panić i prof. Aleksandar Vukojević.

U saradnji sa Arhivom SPC pripremljena je i izložba fotografija i dokumenata posvećena uspomeni na Dobojski logor, koja prikazuje istorijski razvoj sećanja i pamćenja lokalne sredine na dobojsko mučilište iz Prvog svetskog rata.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva