:

:

TV Most

clock

Maj 19, 2017   12:05

0

177

Dragoslavu Mihailoviću nagrada "Grigorije Božović"

Žiri za dodelu književne nagrade "Grigorije Božović" radio je u sastavu Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik).

Pripovetku "ÄŒetrdeset i tri godine" Mihailović je objavio 2013. godine u časopisu "Naš trag" u Velikoj Plani, a potom je uključio u novo izdanje svoje najcelovitije građene pripovedne knjige "Uhvati zvezdu padalicu", koju je prošle godine objavila "Laguna".

U ovoj je pripoveci Mihailović, kako je primetio žiri, sižejno povezao nekoliko tematskih komponenti, narativnih situacija i vremenskih planova pripovedanja i to na stvaralački oproban i višestruko potvrđivan način.

"Razvijajući priču o sudbini junaka Paraćinca Ranka Petrovića, pisca u pokušaju i novinara iz nužde, koji, kao i toliki drugi njegovi junaci, sa tegotnim emotivnim prtljagom neostvarenosti i usamljenosti biva porinut u vrtlog života koji ga dovodi u Sarajevo, a otuda po novinarskom zadatku u Bileću, Mihailović je posredstvom auktorijalnog pripovedača u pripovetku uveo i neke od epohalnih tema", navedeno je u obrazloženju.

Jedna od tema vezana je za zločine ustaša u istočnoj Hercegovini za vreme Drugog svetskog rata, a druga za poratne događaje - patnje i stradanja zbog Rezolucije Informbiroa, stvaranje logora za političke zatvorenike, od kojih je najveći i najzloglasniji onaj na Golom otoku.

"Zahvaljujući potrebi da sudbinu pojedinca spoji sa prelomnim pitanjima političke istorije Jugoslavije, on je došao u mogućnost da u pripoveci poveže i različite vremenske i prostorne planove - od ratnih, preko poratnih godina, do savremenog doba i od Bosne i Hercegovine do Srbije", konstatovao je žiri.

Žiri je istakao da se na taj način u ovoj pripoveci značenjski plodotvorno i uverljivo stekli neki od najvažnijih tematskih, značenjskih i etičkih kompleksa celokupne Mihailovićeve književnosti, a kroz upečatljivo realističko predstavljanje različitih ličnih i nacionalnih iskušenja i posrnuća i psihološki produbljeno motivisanje radnje i slikanje likova i karaktera, on je uspeo da nam približi tragizam jednog bliskog vremena, koje još osenjuje i usmerava naše sudbine i pritiska našu savest.

"Tako je ovaj veliki pisac naše novije književnosti još jednom okrenuo zavrtanj svoga pripovedanja i suočio nas sa ponornošću skorije istorije koju u njegovoj humanizovanoj stvaralačkoj viziji, sa stanovišta potrebe za preispitivanjem, kajanjem i moralnim pročišćenjem junaka, postojanije nadilaze snaga sećanja, optimistički vitalizam i prisna vezanost bližnjih, kao vrednosti koje iz tame vremena sijaju, ukazuju i opominju", navedeno je u obrazloženju.

Nagrada, koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i diptiha u duborezu sa likom Grigorija Božovića, Dragoslavu Mihailoviću biće uručena na svečanosti u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku 1. juna.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva