:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2017   12:05

0

197

Dominika: Uragan Marija odneo 15 života, premijer plakao

Skerit je zaplakao obraćajući se novinaru na obližnjem ostrvu Antigua.

On je rekao da je 15 osoba izgubilo život zbog oluje, kao i to da je samo čudo sprečilo da ne bude više stotina mrtvih, prenosi AP.

Uragan je pogodio Dominiku u ponedeljak uveče, uništivši stotine domova. Uragan je takođe izazvao prekid komunikacija na čitavom ostrvu, a aerodrom je takođe morao da bude zatvoren.
Skerit je rekao da će Dominiki biti potrebna "sva pomoć koju svet može da ponudi".

Portoriko: Spasioci se probijaju do žrtava

Uragan Marija izazvao je nestanak struje širom Portorika, gde živi 3,5 miliona stanovnika, saopštili su zvaničnici.

Guverner Portorika Rikardo Roselo nazvao je uragan "najrazornijom olujom" u proteklih 100 godina i istakao da je Marija uništila elektroenergetsku mrežu tog ostrva toliko da bi mogli biti potrebni meseci da se vrati struja.

Najmanje 10 osoba je poginulo širom Kariba zbog oluje.

Zvaničnici su upozorili ljude da se prebace na viši teren zbog "katastrofalnih poplava", a predviđa se da će do subote pasti još 76 centimetara kiše.

Uragan je ostavio pustoš u Portoriku, a hiljade ljudi potražile su spas u skloništima.

Gradonačelnica San Huana, Karmen Julin Kruz, briznula je u plač dok je govorila o uništenju koje je videla, prenosi AFP.

"Mnogi delovi grada su potpuno poplavljeni", rekla je ona.

Od siline uragana Marija na mnogim kućama u Portoriku su odleteli krovovi i razbijeni prozori.

Spasioci se probijaju do žrtava

Portorikanski spasioci pokušavaju da stignu do zarobljenih žrtava nakon udara uragana Marija, usled čega je došlo do pojave klizišta i nestanka električne energije.

Mnogi okruzi su bez načina komunikacije i još uvek nije jasna razmera štete, prenosi AP, dodavši da je uragan Marija najjači uragan koji je pogodio Portoriko u poslednjih 80 godina.

Iščupano drveće i poplave blokirale su mnoge autoputeve i ulice na ostrvu, što vozačima stvara velike probleme.

Pored toga, uveden je policijski čas od 18:00 do 06:00 časova zbog bezbednosti stanovništva.Neki od žitelja kreću se uz pomoć splavova i čamaca, jer su mnogi putevi neprohodni.

Predsednik SAD Donald Tramp je juče proglasio stanje velike katastrofe u Portoriku i naložio pružanje federalne pomoći, saopštila je danas Bela kuća.

Federalna pomoć može obuhvatiti nepovratna sredstva za privremeni smeštaj i rekonstrukciju kuća, povoljne kredite za nadoknadu neosiguranih gubitaka imovine i druge programe kako bi se pojedincima i vlasnicima firmi pomoglo da se oporave od posledica nepogode.

Prilikom udara u Porto Riko, uragan Marija je klasifikovan kao kategorija pet, sa vetrovima koji su dostizali brzinu do 280 kilometara na čas, a bio je jači i od uragana Irma koji je ranije ovog meseca opustošio Floridu.

Tramp će posetiti Portoriko, američke službe šalju pomoć

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da je uragan Marija "potpuno zbrisao" američku ostrvsku teritoriju Portoriko, čija je električna mreža uništena u stravičnoj oluji.

Tramp je novinarima tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom rekao da će posetiti Portoriko, ali nije rekao kada, prenosi Rojters.

On je situaciju u Portoriku opisao kao veoma opasnu, istakavši da američke službe za vanredne situacije počinju da rade na pružanju pomoći i oporavku te teritorije.

Tramp je juče proglasio stanje velike katastrofe u Portoriku i naložio pružanje federalne pomoći, saopštila je danas Bela kuća.

Federalna pomoć može obuhvatiti nepovratna sredstva za privremeni smeštaj i rekonstrukciju kuća, povoljne kredite za nadoknadu neosiguranih gubitaka imovine i druge programe kako bi se pojedincima i vlasnicima firmi pomoglo da se oporave od posledica nepogode.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva