Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se kandiduje za člana Predsedništva BiH jer ne može da se kandiduje za predsednika RS, a i da "malo zabrine protivnike".






"Očigledno da to nekima smeta. Bilo je i ranije situacija u kojima su se tamo dešavale nekakve stvari pa niko nije pravio priču od toga", kazao je Dodik i dodao da Bošnjacima treba da bude jasno da Srebrenica pripada svima i da tamo postoji demokratski izabrana vlast.



Portal navodi da su "novinari predsednika RS upozorili da u izjavama koristi termin 'država' za administrativno-teritorijalnu jedinicu BiH, odnosno RS", na šta je Dodik odgovorio da "ispada da je RS dupla država u odnosu na ono šta je Federacija BiH i BiH", nakon čega je upitan "zašto se onda kandiduje za člana Predsedništva BiH".



"Zato što sam bio dva mandata kandidat za predsednika RS pa ne mogu više. Hoću malo da vas zabrinem, što baš to hoću", rekao je Dodik.



On smatra da je NATO u krizi kada već "komandant NATO u Evropi laže pred Senatom u SAD".



Prema njegovim rečima, RS je jasno kazala da su vojno neutralni i da mogu da sarađuju sa NATO, ali da će biti teško sarađivati sa NATO "koji je bacao bombe o nama i laže o nama".



"Moraju da se naviknu da mi nismo poslušnici. Poštujemo i NATO i Rusiju i EU. Ja sam pre nekoliko dana govorio da BiH treba što pre da se domogne kandidatskog statusa za EU. Očigledno, on (komandant NATO u Evropi) to nije pročitao", naveo je Dodik.



Navodi se da je predsednik RS danas u Istočnom Sarajevu svečano otvorio Polikliniku u sastavu Bolnice u istočnom Sarajevu, rekavši da je Poliklinika napravljena "isključivo sredstvima države Republike Srpske" i da je u nju uloženo 55 miliona iz budžeta RS, odnosno da se nije išlo na štetu zdravstvenog sektora.