:

:

TV Most

clock

Oktobar 23, 2016   12:05

0

200

Dodik: Nedopustivo formiranje vojne obaveštajne službe BiH

Dodik je naveo da predstavnici Saveza za promene predlažu da u okviru Oružanih snaga (OS) BiH bude formirana obaveštajna služba, koja bi se, kako je naveo, bavila praćenjem civila.

"To je nedopustivo, a ovako nešto je predložio parlamentarni vojni poverenik (Boško Å iljegović). To su stvari koje nisu potrebne Republici Srpskoj i nemoguće je dozvoliti da se ovako ponašaju, jer je za bezbednost Srpske odgovorna njena vlast", rekao je novinarima Dodik u Zalužanima kod Banjaluke.


Prema njegovim rečima, uvođenje nove nadležnosti u Oružane snage BiH predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti Republike Srpske.

"Republika Srpska nema ništa od bezbednosnih struktura na nivou BiH. Obaveštajna služba BiH (OSA) je isključivo u funkciji lidera SDA Bakira Izetbegovića", ocenio je Dodik.

Predsednik RS još je optužio SDS da "nastavlja sa politikom kriminalizacije društva", a da pri tome, kako je naglasio, nemaju nikakvih dokaza.

"O ovome govore osobe bliske ljudima koji su bili deo organizovanog kriminala. Ako kadrovi SDS-a, koji su vlast na nivou BiH - (ministar spoljne trgovine) Mirko Å arović, (ministar bezbednosti) Dragan Mektić i drugi pričaju o poštenju, onda je jadno poštenje na ovim prostorima", naveo je Dodik.

Dodik je danas u Zalužanima kod Banjaluke posetio napuštenu kasarnu koja bi trebalo da postane centar za obuku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Pandrević: Formiranje obaveštajne službe predložio je kadar SNSD

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević demantovala je večeras da je Savez za promene predložio formiranje obaveštajne službe pri Oružanim snagama BiH.

"Tu inicijativu je pokrenuo parlamentarni vojni poverenik Boško Å iljegović, koji je na tu funkciju izabran kao kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u prošlom mandatnom periodu", rekla je Pandurević za agenciju Beta.

Pandurević je navela da Savez za promene ni u Savetu ministara ni u parlamentu BiH neće podržati tu inicijativu, čija realizacija bi podrazumevala i promenu Zakona o Oružanim snagama BiH.

"Ovo je samo jedan u nizu primera kakve probleme nam prave ljudi u zajedničkim institucijama, koji su kadrovi SNSD-a. Å iljegović je za vojnog poverenika imenovan kao kadar SNSD-a u vreme kada je predsednik Saveta ministara BiH bio Nikola Å pirić", navela je Pandurević.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva