:

:

TV Most

clock

Septembar 06, 2015   12:05

0

274

Dobra rod vinograda u Orahovcu

Ima onih kojima to smeta pa je jednom vinogradaru iz Orahovca vinograd umalo izgoreo u podmetnutom požaru. Orahovac je nadaleko čuven po velikim brojem vinograda i dobrom vinu. Vinogradari se ove godine mogu pohvaliti izuzetno dobrim rodom i kvalitetom grožđa. Neki se spremaju da počnu sa berbom, a neki se bore da rod sačuvaju do kraja od zlonamernika.

"Imam oko 4.000 čokota i očekujem da rod bude oko 10.000 kilograma. Kad su velike suše ima tih zlobnika koji nastoje da nam zagorčaju život i time što upale pored vinograda, nekad i vinograd , ako nije adekvatno obrađen ume ta trava da ošteti vinograd. Pre dva dana zapalili su obod vinograda gde smeštamo lozu, to je donekle oštetilo one redove koji su na kraju, vatra je napravila štetu. Zvao sam vatrogasce uspeli smo sami nekako da ugasimo vatru“, kaže Golub Kujundžić iz Orahovca.

U Velikoj Hoči takođe ima dosta vinograda, a poznavaoci vinove loze ističu da su vremenski uslovi doprineli i dobrom kvalitetu grožđa.

„Očekujem da ću imati šest tona. Mislim da će ova berba biti jedna od izuzetnih bar za zadnju deceniju, ja se ne sećam da je grožđe bilo ovako kvalitetno“, ističe Stanoje Brkić iz Velike Hoče.

Po rečima vrsnih vinogradara zbog veoma toplog vremena, očekuje se da se ovogodišnja berba završi i ranije nego predhodnih godina godina.Proizvođače vina za sada muči plasman proizvoda.

Izvor: RTK 2

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva