:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2015   12:05

0

115

Dnevni red Sabora veoma dinamičan ?


Ne treba isključiti mogućnost da će na ovom Saboru jedna od tema biti i nastavak razgovora o statusu nekanonske Makedonske pravoslavne crkve.

Ovi pregovori bi trebalo da budu obnovljeni uz posredovanje Ruske pravoslavne crkve, najverovatnije, početkom juna, posle prolećnog zasedanja Sabora.

Ultimativan uslov za obnavljanje kontakata SPC i MPC bio je puštanje iz zatvora episkopa Jovana Vraniškovskog, što je zvanično Skoplje učinilo i on se već neko vreme nalazi na lečenju u Rusiji, na poziv patrijarha Kirila.

Inače, do puštanja vladike Jovana na uslovnu slobodu došlo je nakon posete ruskog mitropolita Ilariona Alfejeva Skoplju.

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov je 9. maja boravio u Moskvi, gde je prisustvovao Paradi pobednika, i sreo se tom prilikom sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom.

Nikola Knežević iz Centra za istraživanje religije, politike i društva iz Novog sada u izjavi za Tanjug kaže da je moguće da će se na ovom Saboru rešavati sudbina nekoliko vladika.

"Najpre konačan status vladike Filareta, ali i vladike Georgija zbog brojnih pritužbi klira i naroda na njegov rad. Sigurno je da je komisija stigla da utvrdi istinitost određenog broja pritužbi i shodno tome reaguje’’, kaže Knežević.

Moguće je, kaže, da će biti reči i o statusu episkopa vranjskog Pahomija za kojeg se već više od decenije vezuju razne optužbe, vodili su se i krivični postupci, što je sve rezultiralo urušavanjem ugleda crkve.

Ipak, Knežević neočekuje da će u ovom slučaju doći do nekih promena.

’’Ukoliko bi se na Saboru stavila tačka na ovaj slučaj bio bi to korak napred u politici crkve koja i dalje previše sporo reaguje na skandale’’, smatra on.

Ističe i da bi očekivano bilo da bude razgovora i o vladici Justinu zbog krize u manastiru Žiča, ali i o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, naročito dešavanjima u Makedoniji i Republici Srpskoj.

Prema njegovim rečima, shodno tome može se očekivati i određeni apel na smirivanje situacije.

"Za mene kao nekog ko u novom dokumentarnom filmu obrađuje odnose religije i nacionalizma, te odnose crkve prema minulim sukobima vrlo je upitno zašto i zbog čega reakcije Sabora i Crkve toliko kasne, kada je poznato da su određene vladike tokom ratnih sukoba davale najeksplozivnije izjave, poput bivšeg vladike Kačavende ili vladike Nikanora, pa vladike Filareta ili oca Gavrila poznatog po snimku gde blagosilja Škorpione, a i dalje aktvno služi u jednom vojvođanskom manastiru’’, navodi Knežević.

Kako kaže, od takvih postupaka se do sada, nažalost niko zvanično nije ogradio.

Inače, iz SPC uobičajeno nema ni nagoveštaja šta bi mogao biti dnevni red ovogodišnjeg redovnog okupljanja arhijereja.

Sabor će početi uobičajenim molebanom, a potom i neformalnim razgovorima vladika SPC iz gotovo celog svet, dok se zvanično početak ovog najvišeg crkvenog tela očekuje večeras.

Uobičajno, Sabor traje petnaestak dana, a nakon zasedanja se očekuje saopštenje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva