Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekao je danas da predstojeću posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj prati negativna atmosfera, ocenjujući da je jasan razlog napada na Vučića stav koji je izneo po pitanju ratne odštete.


 


"To je zbog toga što se on usudio da kaže, što se usudio da ospori pitanje ratne štete, odnoso pokretanje razgovora o toj temi kao nešto što treba da bude prioritetna tema u razgovorima i zato što je pokazao da ne želi da dozvoli da Srbija bude krpa za hrvatske političare, za hrvatsku javnost", ocenio je Đurić za tv Pink.



Kako je ukazao, poznato je i da "neće baš biti" da je 500.000 Srba same sebe proteralo sa područja Hrvatske, niti da su popalili svoje kuće i imanja.



 



Doalzak Vučića u Zagreb, prema rečima Đurića, prati negativna atmosfera, a Vučić i Srbija se krive za sve što se desilo na ovim prostorima.



 



"Poseta predsednika Vučića je u velikom delu hrvatske javnosti, u njihovim medijima, dočekana sa jednom neverovatnom harangom i hajkom i neviđenom lavinom napada. Ako pratite, čitao sam i portale i dnevnu štampu - to je prosto neverovatno. Predsednik Vučić i Srbija se krive za sve što se ikada desilo na ovim prostorima", rekao je Đurić.



Prema njegovim rečima, Vučić ne želi da dozvoli da od naše zemlje naprave "monetu za potkusurivanje" i da je "bacaju u blato".



"Zato im on ne odogovara. Zato ga proglašavaju četnikom i zločincem", rekao je Đurić, dodajući da niko iz predsednikove porodice nije bio u četnicima.



Rekao je da nije način da se bilo ko dočeka tako što se objavjuje trasa posete, da svi najveći ekstremisti znaju kuda će se kretati i gde će biti predsednik.



"Tamo se ohrabruju neke demonstracije, koje najavljuju upravo najekstremniji krugovi, i zna se da tako nešto nije moguće bez implicitne i eksplicitne podrške. Ali, predsednik će kao što je i u drugim teškim situacijama bilo, što smatram da je vrlo odgovorno, iako možda za njega lično svakako ne lako i jednostavno, on će biti sa našim narodom", rekao je Đurić.



Prema Đurićevim rečima, sigurno je da će Srbi u Hrvatskoj da cene to što je neko i pod takvim uslovima i okolnostima došao da bude sa njima.