:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2018   14:24

0

224

Đurić: Sednica vlade i predstavnika Srba sa KiM u oktobru


On je dodao da je održan prvi pripremni sastanak za zajedničku sednicu i istakao da će tokom ovog mandata biti izvršena najveća ulaganja u srpske sredine i delove KiM gde za tim ima potrebe i koji se, kaže, osećaju kao deo našeg sistema i zemlje, za više od poslednje dve decenije.


To, između ostalog podrazumeva osavremenjivanje i postizanje pune održivosti fabrike „Lola-fot“ u Lešku, kao i obnovu i početak proizvodnje u pogonu „Prva petoletka“ u Leposaviću, rekao je Đurić.



Takođe, pomenuo je izgradnju Trepčine fabrike baterija i akumulatora, obnovu pogona „Simpa“ u Zubinom Potoku, IT centar u Kosovskoj Mitrovici, završetak izgranje banjskog kompleksa „Rajska banja“ u Banjskoj, završetak povratničkog naselja „Sunčana dolina“. Kada je reč o poljoprivredi, najavio je i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta, pogona za uzgoj stoke u Ranilugu , Klokotu, Pomoravlju..



Pored toga, rekao je da slede obnova škola i vrtciha, kao i izgradnja novih škola – u Babinom mostu, gde ima više od 100 đaka u osnovnoj sksoli, u srbičkoj opstini, u Suvom grlu. Najavio je i izgradnju novog objekta kliničko-bolničkog centra u Gračanici, ka kojoj, kaže, gravitira 63.000 ljudi, koji će dobiti savremenu bolnicu, uz obnovu KBC-a u Kosovskoj Mitrovici.



„To je prava borba za ostanak i opstanak Srba na KiM. Kao što smo za porodicu Kovačević obezbedili traktor, koji možemo da uručimo već ovih dana, tako ćete videti i rešavanje svakog probelma i otvorenog pitanje naših ljudi na KiM, jer je to naše najsnažnije sredstvo naše borbe, od koje nikada nećemo odustati“, zaključio je Đurić.



Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Srpska lista nije u vladi u Prištini, ali da podržava svaki razgovor srpskih predstavnika sa politički izabranim predstavnicima Albanaca na KiM, što, dodaje, može doprineti boljim uslovima života u Srba.



Odgovarajući na pitanje da lije Srpska lista u kosovskoj vladi,Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je ona izašla iz vlade, da su razlozi za to poznati, ali da su isto tako poznati i uslovi u kojima žive Srbi na KiM. Dodao je i da ima razumevanje za to što predstavnici Srpske liste razgovaraju s politički izabranim predstavnicima Albanaca na KiM, iako, kako kaže, zna koliko im je to teško.



„Ali, podržavam ih u svemu što rade kako bi olakšali položaj Srba na KiM“, zaključio je Đurić.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva