:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2015   12:05

0

136

Deca sa smetnjama u razvoju na margini društva

Međutim,zabrinjava podatak da šezdeset odsto pripadnika ovakvih institucija čine mladi sa smetnjama u razvoju koji teško nalaze mesto u hraniteljskim porodicama. Izloženi su i diskriminaciji u obrazovanju jer deca sa smetnjama u razvoju u rezidencijalnim ustanovama uglavnom su isključena iz redovnog obrazovnog sistema rečeno je u Pančevu.

"Istraživanja su pokazala da je više od polovine ove dece potpuno isključeno iz obrazovnog sistema.Polovina dece osnovnoškolskog uzrasta,oni koji moraju da budu u školi. I oni koji pohađaju škole idu po pravilu u škole za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju,nema ni jednog deteta u redovnim školama", kaže Biljana Janjić iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom.

Kosana Beker, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti podseća da je u našoj državi od 1965. godine obavezno osnovno obrazovanje.

"I sada vi imate decu koja uopšte nisu ni na jedan način uključena u obrazovanje.Imate mnogo Aktera u tom nizu koji bi trebalo da sednu i dogovore se kako će se to sada organizovati pošto je to problem koji postoji decenijama", zaključuje ona.

Posmatranje dece isključivo sa medicinskog aspekta, zanemarujujći njihovo pravo na obrazovanje i otpor prema inkluziji glavni su razlozi zbog kojih su deca sa smetnjama u razvoju nedovoljno uključena u obrazovni sistem.

"Obrazovanje dece sa invaliditetom je njihovo pravo i ne treba da predstavlja problem. Savet za rodnu ravnopravnost grada Pančeva je zato i bio podrška u organizaciji ovog skupa", Milica Todorović članica Saveta za rodnu ravnopravnost Pančeva

Skup u Pančevu organizovala je Inicijativa za prava osoba sa mentanim invaliditetom u saradnji sa Inicijativom za inkluziju "Veliki Mali" i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, a projekat je podržala Evropska unija.

Izvor: RTV Vojvodina

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva