:

:

TV Most

clock

Maj 12, 2016   12:05

0

158

Danas ne bih glasao za ukidanje Vojske RS

"Procesi su takvi. Danas moramo da prihvatamo činjenicu da postoje Oružane snage BiH. Treći pešadijski (RS) puk je naš puk, predstavlja RS i deo je onoga što je slobodarska tradicija i srpskog naroda i RS", rekao je Dodik u kasarni "Kozara" na svečanosti obeležavanja Dana vojske RS i Trećeg (RS) pešadijskog puka Oružanih snaga BiH.

On je rekao da je Republika Srpska trajno opredeljena za mir, navodeći da RS s ponosom gleda u Srbiju, koja je garant stabilnosti i mira u regionu.

Navodeći da prihvata Dejtonski sporazum, predsednik RS dodao da se ne mogu "otimati prava RS".

General Nedeljko Kopuz, komandant Trećeg (RS) pešadijskog puka, izjavio je da je sada najveći zadatak da se mlađim naraštajima obezbedi mir i stabilnost. On je izrazio je nadu da će ratna prošlost biti "opomena svima".

Svečanosti u kasarni "Kozara" prisustvovali su ministarka odbrane BiH Marina Pendeš, zamenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, predsednik RS Milorad Dodik, delegacije Narodne skupštine i Vlade RS, izaslanik člana Predsedništva BiH, kao i predstavnici političkih stranaka iz RS i boračkih organizacija.

Bošnjaci ne žele relevantne podatke

Milorad Dodik optužio je bošnjačke političke vođe da ne žele relevantne podatke o popisu stanovništva u BiH, već da hoće da očuvaju privilegije koje imaju.

On je rekao da bošnjačke vođe ne poštuju Zakon o popisu stanovništva, kao i da su ušli su u različite malverzacije i spekulacije.

Dodik je ocenio da će se pokazati neistinitom priča o pogibiji više od 300.000 Bošnjaka, navodeći da je "prema zvaničnim podacima" tokom rata u BiH ukupno poginulo 96.000 ljudi.

"Zvanični podaci popisa stanovništva pokazaće da pada njihova priča o etničkom čišćenju, jer će se videti da u Sarajevu nema 150.000 Srba", dodao je Dodik.

Dodik je naveo da je potrebno poštovati zakon i objaviti rezultate popisa, ocenivši da popis nije samo potvrda onog što jeste sada, već će popis dati i odgovore na mnoge spekulacije iz rata i posle njega.

BiH ima rok da do 1. jula objavi rezultate popisa stanovništva održanog 2013. godine, ali ne postoji saglasnost među političarima o metodologiji obrade podataka koji se odnose na rezidentne (stalne stanovnike) u BiH.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva