:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2016   12:05

0

118

Danas kreće amandmanska rasprava

Ti akti su na dnevnom redu prve sednice parlamenta u 2016. godini, gde su još i zakonski predlozi o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti i predlozi za autentično tumačenje odredbi zakona o elektronskim medijima i o autorskom i srodnim pravima.

Glavni argument opozicije u načelnoj raspravi bio je da će predloženi zakon o policiji politizovati tu službu, dok su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i vladajuća većina poručili da će taj akt omogućiti bolji i efikasniji rad.

Obrazlažući poslanicima predloženi zakon, Stefanović je rekao da će taj akt omogućiti efikasniji i bolji rad policije, kao i da će značajno poboljšati bezbednost.

Stefanović je odbacio optužbe o politizaciji, a u prilog je naveo da aktuelni Zakon o policiji dozvoljava ministru da vodi predkrivični postupak.

"Pa gde ćete veću politizaciju? Mi to sad pravo ukidamo ministru. Ministar po aktuelnom zakonu ima mogućnost vanrednog unapređivanja kako mu padne na pamet, bez ikakvih kriterijuma, sada to menjamo, nema mogućnosti za vanredno napredovanje u policiji. Ovim zakonom smanjena su drastična ovlašćenja ministru", rekao je Stefanović.

Predloženim zakonom o policiji, prema njegovim rečima, stvaraju se uslovi za profesionalniji rad, pooštravaju uslovi za stupanje u radni odnos u MUP-u, koji će morati da se poštuju sve vreme dok je pripadnik tog organa zaposlen, ali je predviđeno i karijerno napredovanje, odnosno napredovanje kroz zasluge i sticanje znanja.

Biće uspostavljena jedna specijalna jedinica, ojačan sektor unutrašnje kontrole, što je važna stavka kojom MUP želi da pokaže da je borba protiv korupcije, pa i u policiji, jedan od osnovnih zadataka, rekao je Stefanović.

Predloženi zakon o javnom redu i miru, pored ostalog, predviđa da će u buduće od šest do 23 sata biti moguće održati javno okupljanje, a da se jedino ograničenje odnosi na okupljanje ispred objekata koji su važni za nacionalnu bezbednost, poput škola, vrtića, bolnica, mesta za proizvodnju struje i vode, vojne i policijske objekte.

Kada je u pitanju zakonski predlog o javnom redu i miru, Stefanović je naveo da se tim aktom sankcionišu radnje kojima se ugrožava javni red i mir, poput, korišćenja uređaja na daljinu, a posebna pažnja je apostrofirana na zaštitu dece i maloletnika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva