:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2017   12:05

0

170

Dačić:Srbija spremna za kompromis, Priština ne sprovodi dogovoreno


Dačić je u obraćanju ambasadorima članica Saveta bezbednosti pozvao da se ne menja mandat Unmika uz ocenu da je prisustvo Misije UN od vitalnog značaja za izgradnju i unapredjenje stabilnosti i bezbednosti, kao i za izgradnju poverenja izmedju zajednica na Kosovu.





Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija iznenadjena što u izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu nije pomenuto to što i posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovodjenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa.



Tanin: Ubrzati primenu sporazuma iz Brisela



Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je danas u Njujorku da inicijativa predsednika Srbije Aleksandar Vučića o unutrašnjim dijalogu o Kosovu doprinosi stanovnicima regiona i pozvao je sve strane da učine svoj deo.



Tanin je upozorio na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu da se sporazumi postignuti u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu ne primenjuju potrebnom brzinom, posebno dogovor o formiranju Zajednicu srpskih opština na Kosovu.



"Došlo je vreme za akciju umesto za pravdanje", rekao je šef Unmika.



Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Tanin je ocenio da je dijalog ključan za dalji proces normalizacije, ali da je za taj proces važan i proces daljeg proširenja EU



Šef Unmika je rekao da ekonomski rast, mir i stabilnost zavisi od odnosa medju susedima, dodajući da su toga svesni i u Beogradu i u Prištini.



On je naveo da je, pored dijaloga i drugih diplomatskih inicijativa, potrebno uraditi više na rasvetljavanju sudbine nestalih u ratovima na Kosovu i drugih važnih tema za pomirenje, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.



Tanin je naveo da Unmik nastavlja da igra svoju ulogu na terenu, uz saradnju svih činioca na terenu.



Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) počela je danas u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.



Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u najnovijem izveštaju da dijalog Beograda i Prištine zahteva čvrstu posvećenost i dodao da je dugotrajan mir moguće moguće ostvariti "održivim napretkom" u normalizaciji odnosa.



Gutereš je u redovnom tromesečnom izveštaju o radu Unmika za period od 16. jula do 15. oktobra naveo da je ta misija radila na izgradnji poverenja medju zajednicama na Kosovu.


 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva