:

:

TV Most

clock

April 20, 2018   12:05

0

189

Dačić: Važni odnosi sa Portugalijom


Dačić je poručio da su za Srbiju odnosi sa Portugalijom veoma važni i zahvalio Lisabonu na podršci evropskom putu Srbije, dok je Silva istakao da Portugalija podržava integraciju Srbije u Uniju.




  "Portugalija je bila i jeste zemlja koja ima dosta razumevanja za srpske stavove", istakao je Dačić.


Lisabon, ukazao je, podržava proširenje Unije i ima pozitivan odnos prema Srbiji i njenim evropskim aspiracijama. 



Srbija želi što bolju komunikaciju, konsultacije i koordinaciju sa Portugalijom kada su u pitanju politička, regionalna i globalna pitanja, kao i da jedni druge podržavamo na međunarodnom planu, rekao je Dačić.



"Sa druge strane, Portugalija ima dovoljno razumevanja za sve probleme u regionu i važno je da poznaje region, kako bi se izbeglo pojednostavljeno gledanje na situaciju u regionu", rekao je šef srpske diplomatije.



Ponovio je da je za rešenje pitanja Kosova i Metohije potrebno da se pronađe trajno rešenje, čime bi se otklonili razni problemi koji bi mogli da uspore naš evropski put. 



Istakao je da Srbija želi da se aktivno uključi, kao posmatrači, i u rad organizacije koja okuplja zemlje portugalojskog govornog područja, jer to su uglavnom nama prijateljske zemlje sa kojima želimo što bolje odnose.



"Želimo da radimo na daljem unapređenju naših odnosa i očekujemo uzvratnu posetu predsednika Portugalije Srbiji", rekao je Dačić.



Podsetio je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Portugalije prošle godine bila oko 50 miliona evra, što je dobro, ali može da bude i bolje, te poručuio da Srbija želi da i u ekonomiji imamo što bolje odnose.



U tom smislu, ocenio je kao značajan radni ručak, koji je njegov portugalski kolega priredio sa predstavnicima različitih kompanija, što je, kaže, važno kako bi u Beogradu mogli da napravimo sledeći korak, a to je operacionalizacija planova raznih kompanija kada je reč o ekonomskoj saradnji.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva