:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2017   12:05

0

133

Dačić: Srbija poštuje UK bez obzira na neslaganje

"I pored neslaganja oko pitanja koja su za Srbiju od posebnog značaja, u odnosima dve države postoji veliki prostor za saradnju, posebno u prevazilaženju globalnih izazova sa kojima smo danas suočeni", istakao je Dačić na ceremoniji obeležavanja 180. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema njegovim rečima, ekonomska nestabilnost, vojni sukobi, prirodne nepogode, migrantska kriza i terorizam su samo neki od izazova za čije rešenje su na globalnom i lokalnom nivou potrebne konkretne ideje i intenzivna saradnja, a Srbija sebe vidi kao pouzdanog partnera na koji međunarodna zajednica može da računa.

"Suzbijanje terorizma, kao i svih vidova ekstremizama, predstavlja urgentni zadatak, posebno kada je reč o radikalnom islamizmu i fenomenu džihadizma", istakao je Dačić.

On je ukazao i da je za Srbiju od posebnog značaja pitanje porasta radikalizma i nasilnog ekstremizma na Kosovu i Metohiji, uključujući i učešće Albanaca sa KiM na stranim ratištima kao terorističkih boraca.

"Za nas najveći bezbednosni izazov je Kosovo i Metohija. Ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost i smatramo da se do trajnog i održivog rešenja jedino može doći političkim sredstvima u skladu sa međunarodnim pravom, putem statusno neutralnog dijaloga Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU", rekao je Dačić.

Navodeći da se Srbija trudi da u okviru dijaloga budu rešena sva otvorena pitanja, on je istakao da se u svakoj prilici ističe stav da samo mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da obezbede napredak svake pojedinačne zemlje i regiona u celini.

"Posebno se zalažemo za dalje jačanje bilateralne ekonomske saradnje", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, kada je reč o ekonomskom prosperitetu, Vlada Srbije nastavlja da sprovodi ubrzane reforme u okviru kojih nam je dragocena britanska pomoć.

Kako kaže, reforme će neizostavno doprineti dodatnim investicijama u projekte, čija realizacija će doneti dobrobit Srbiji, kao i regionu u celini.

"Naša je želja i interes da odnosi dve države, koji imaju dugu tradiciju, budu što bolji. Zbog toga se zalažemo za intenzivniju komunikaciju i veći broj susreta zvaničnika, što bi dodatno ojačalo poverenje i doprinelo unapređenju odnosa", rekao je dačić.

Ocenjujući da je poslednjih par decenija britansko prisustvo u regionu smanjeno, on je istakao da koristi svaku priliku da na to podseti britanske partnere.

"Srbija poštuje Ujedinjeno Kraljevstvo i želi da razvijamo najbolje moguće odnose, bez obzira na događaje u vezi sa Bregzitom i njegov uticaj na poziciju Ujedinjenog Kraljevstva u okviru Evropske unije. Ukupna bilateralna saradnja treba da se razvija kroz pronalaženje zajedničkih interesa", zaključio je Dačić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva