:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2017   12:05

0

129

Dačić: Srbija neće menjati svoju spoljnu politiku

"Mi smo uspeli da u poslednjih pet godina izdržimo sve pritiske i da ostanemo na evropskom putu, a da ne pokvarimo odnose sa našim prijateljima, pre svega, Rusijom i Kinom", naveo je Dačić u izjavi za javnost.

Prema njegovim rečima, zbog svoje jasne i principijelne politike, Srbija je promenila svoj međunarodni položaj i postala kredibilan partner.

"Jasno je da idemo evropskim putem, ali je isto tako jasan naš odnos sa Rusijom, čija je podrška od ključnog značaja za teritorijalni integritet Srbije", naveo je Dačić.

Ivica Dačić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar ÄŒepurin razmotrili su danas aktuelna pitanja bilateralnih odnosa i aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.

Kako je saopšteno iz MSP, ambasador ÄŒepurin je tom prilikom uručio čestitku ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova ministru Dačiću, povodom njegovog imenovanja na dužnost prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova.

U čestitki Lavrova, koji Dačića oslovljava najpre sa gospodine ministra, a potom mu se obraća sa dragi Ivice, se uz čestitke navodi da je uveren da će rusko-srpske veze, koje se baziraju na dubokim istorijskim tradicijama i opširnim zajedničkim interesima, nastaviti da se dinamično razvijaju u različitim oblastima za dobrobit naših bratskih naroda.

"Računam na dalji aktivni i sadržajni dijalog po širem krugu pitanja bilateralnog i međunarodnog dnevnog reda. Molim vas da primite, gospodine ministre, moje iskrene želje zdravlja, prosperiteta i uspeha u radu", navodi se u čestitki šefa ruske diplomatije.


Ivica Dačić i državni sekretar Ministarstva inostranih poslova Ugande Henrija Okelu, danas su istakli tradicionalno bliske odnose dve zemlje i podržali njihovo dalje unapređenje u svim oblastima od zajedničkog interesa.


U tom kontekstu, apostrofiran je značaj intenziviranja političkog dijaloga, što podrazumeva i realizaciju planiranih poseta na visokom nivou, navedeno je u saopštenju ministarstva.

U razgovoru je ukazano i na potrebu produbljivanja ekonomske saradnje, u oblastima kao što su poljoprivreda, turizam, građevinarstvo, telekomunikacije i farmaceutska industrija.

Ministar Dačić posebno je istakao zahvalnost na principijelnom stavu Ugande u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i izrazio očekivanje da će se nastaviti podrška Ugande teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Susret prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i Henrija Okele je organizovan u sklopu političkih konsultacija između Srbije i Ugande, koje se održavaju u Beogradu.

Domaćin delegaciji Ugande je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović, stoji u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva