:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   12:05

0

140

Dačić sa Kurcom o bilateralnim odnosima


"Prilikom dvodnevne posete Beču imao sam prilike da razgovaram sa više svojih resorsnih kolega na različite teme, a istakao bih pre svega razgovor sa šefom austrijske diplomatije. Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima koje ocenjujemo veoma dobrim, o pripremama za bečku konferenciju 27. avgusta kao nastavak Berlinskog procesa, ali i o pitanjima iz nadležnosti OEBS“, objasnio je Dačić.

Tako je bilo reči o imenovanju novog specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS za Ukrajinu, austrijskom diplomati Martinu Sajdiku.

Sajdik je trenutno ambasador Austrije pri UN, i o njegovom imenovanju za ličnog predstavnika predsedavajućeg OEBS za Ukrajinu već se proteklih dana u Beču spekulisalo.

Dačić danas u Beču prisustvuje sastanku uže grupe Minhenske bezbednosne konferencije u Beču.

Prema rečima Dačića, u vezi postavljanja austrijskog diplomate biće organizovani sastanci za vikend u Kijevu, Moskvi i u ponedeljak u Beogradu, a potom, ako bude postojala saglasnost svih strana, usledilo bi imenovanje Sajdika.

Dačić je preneo da je sinoć u Beču razgovarao i sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom o stanju u toj zemlji.

Danas je imao sastanak sa šefom švajcarske diplomatije Didijeom Burkhalterom, kako je istakao, o sastanku Trojke OEBS 10. jula u Helsinkiju.

U Helsinkiju, kako je najavio, biće održana konferencija povodom 40. godišnjice završnog akta, na nivou zamenika ministara inostranih poslova zemalja članica, a na kojoj će učešće uzeti i šefovi diplomatija Trojke OEBS – Švajcarske, Srbije i Nemačke.

Pored toga Dačić je u Beču imao sastanak i sa Panelom istaknutih ličnosti, koje je uspostavila Trojka OEBS, a koju prevdodi nekadašnji nemački diplomata Volfgang Išinger.

Taj panel treba da se bavi analizom funkcionisanja institucije, kao i poukama koje treba da izvuče OEBS iz iskušenja i izazovima poslednje četiri decenije.

Na tom sastanku predstavljen je prvi izveštaj, a konačni izveštaj Panel će pripremiti za beogradsku ministarsku konferenciju koja će biti održana 3. i 4.decembra, najavio je Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva