:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2017   12:05

0

130

Dačić: Regionalizacija nije zamena za EU

On je, gostujući na RTS rekao da je Srbija jedna od zemalja koja se ne plaši regionalizacije i da pokušava da artikuliše svoje interese u regionu.

"Regionalizacija nije zamena za EU, već treba samo da pomogne da brže uđemo u EU. Zbog toga smo posebno zahvalni Nemačkoj", rekao je ministar.

On je dodao da je pravo vreme za pitanje "kada će Srbija u EU", koje je predsednik Aleksandar Vučić postavio briselskim zvaničnicima, jer se sada pravi budžet za period od 2020. do 2027. godine.

"Donosi se budžet za sedam godina i ako u njemu nemate planirana stredstva koja bi bila namenjena za ulazak nekih novih zemalja u EU, mislimo da će se onda ta tema odugovlačiti", pojasnio je on.

Kako kaže, Srbija ima jednu specifičnost koja otežava položaj naše zemlje a to je da su pregovori o ulasku u EU uslovljeni dinamikom i razvojem dijaloga sa Prištinom , pitanjem Kosova - što, kako ocenjuje, nije pošten pristup.

Važno je, podseća, i što jedan broj zemalja koje su u EU, poput Grčke, Bugarske, pomaže Srbiji da što brže uđu u EU.

"Mi sebe ne oslobađamo odgovornosti da otvorimo i zatvorimo poglavlja, a to znači da harmonizujemo naše zakonodavstvo, društveni sistem sa evropskim vrednostima. Ovde govorimo o političkoj odluci koja nakon toga treba da usledi, o tome kada će biti prijem novih članica u EU", naglasio je Dačić.

On je podsetio da je Junker rekao da se do 2020. godine ne planira prijem novih članica, da se taj datum približio, a da su u pregovaračkom procesu najdalje otišle Crna Gora i Srbija.

Posledice štrajka u Fijatu mogu biti štetne za Srbiju

Posledice štrajka u Fijatu mogu biti štetne za Srbiju, dovesti do povlačenja investitora i odustajanja stranih ulagača od investiranja u našu zemlju, dodao je Dačić.

On je rekao da se o štrajku u Fijatu i problemima u Gorenju razgovaralo i na Berlinskom procesu u Trstu i da ta dešavanja kako kaže "ne unose dobre tonove".

"Ne želim nikoga da branim, niti da osuđujem. Ideološki pripadam partiji koja je na strani radnika. U ovoj situaciji kada su Srbiji potrebne investicije, posledice tih štrajkova, ako traje dugo, mogu biti štetne za Srbiju", rekao je Dačić.

On je naglasio da to može dovesti do povlačenja investitora i već dovodi do odustajanja pojedinih investitora od ulaganja u Srbiju.

Podseća da treba voditi računa i hiljadama zaposlenih u preduzećima koja su povezana sa Fijatom.

"Radnici će doći u situaciju da neće imati o čemu da pregovaraju, ako se ostane bez radnih mesta. Potrebna je odgovornost svih i zaposlenih i poslodavca i države", zaključio je on.

Važan i unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji

Ivica Dačić istakao je danas da je, pored dijaloga Beograda i Prištine, važan i unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji u Srbiji.

"Bez obzira što Srbija vodi dijalog u Briselu važno je da dijalog postoji i unutar našeg društva, dijalog različitih faktora društvenih i naučnih“, poručio je Dačić.

Taj dijalog, prema njegovim rečima, bi trebalo da sadrži iznošenje mišljenja šta je najbolje rešenje.
Dačić je u obraćanju novinarima podvukao i da unutrašnji dijalog nema nikakvu nameru da izdejstvuje napuštanje stava oko Kosova i Metohije.

"Želimo pravedno rešenje za Kosovu i Metohiju, a to rešenje mora da se zansiva na uvažavanju interesa svih naroda koji tamo žive. Teško će se oko toga postići konsenzus i to je i sam predsednik Aleksandar Vučić rekao", naglasio je Dačić.

Ukazao je da je Srbija proteklih dana imala veoma intenzivne diplomatske aktivnosti.

Podsetio je da je on bio u bilateralnoj poseti Grčkoj, zatim na neformalnom sastanku šefova diplomatija OEBS u Austriji, te potom na Samitu o zapadnom Balkanu u Trstu, a juče zajedno sa predsednikom na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju Grčke i Srbije u Solunu.

Takođe je preneo da je predsednik Srbije bio u Turskoj, pa juče u Solunu, gde je imao i trilateralni razgovor sa premijerima Grčke i Bugarske, a da je danas već u Briselu, te da za vikend putuje u SAD, gde će se srešti sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom i drugim američkim zvanicnicima.

"Naš cilj je da Srbija time jača svoju međunarodnu poziciju. Dosta toga smo uradili u Trstu. Prvi put je bilo napretka u sprovođenja dogovora iz Pariza", konstatovao je Dačić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva