:

:

TV Most

clock

April 23, 2017   12:05

0

114

Dačić: Odnosi sa Slovenijom primer dobrosusedske saradnje

- To nažalost nije čest slučaj u našem regionu, čije su političke elite, nažalost, veoma često taoci onog lošeg dela naše zajedničke prošlosti - rekao je Dačić u govoru na dogadaju povodom završetka "Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva".

Ssef diplomatije Srbije je zajedno sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom, u svojstvu počasnog pokrovitelja, podržao program koji je u okviru "Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva" organizovan od strane Rotari kluba u Srbiji-"Beograd/Dunav", odnosno Sloveniji-„Idrija".

Zemlje regiona mogu i moraju zajedno da gledaju u budućnost, na šta svakodnevno podsećaju aktuelna dešavanja poput migrantske krize ili situacije vezano za "Agrokor", rekao je Dačić.

On je podsetio da okosnicu odnosa Srbije i Slovenije čini, sada već redovna praksa održavanja zajedničkih sednica između dve Vlade, a da je u oktobru prošle godine, prateći Biznis forum okupio oko 120 privrednika iz dve zemlje.

Ova praksa se, istakao je, pokazala kao vrlo uspešna.

- Osim što doprinosi očuvanju političkog dijaloga na visokom nivou, sastanci predstavljaju odličnu priliku za zajedničko sagledavanje ne samo onoga što je urađeno, već i za dogovore oko konkretnih projekata, kako bi se u funkciju stavili dodatni, neiskorišćeni potencijali za saradnju u domenu ekonomije, ali i u drugim oblastima - naveo je Dačić.

Za Srbiju, Slovenija predstavlja važnog trgovinsko-ekonomskog partnera i značajnog investitora, rekao je šef diplomatije.

On kaže da osim konstantnog rasta trgovinske razmene, koja se u prošloj godini približila iznosu od milijardu evra, posebno raduje obostrana posvećenost da se saradnja u ovoj oblasti proširi, kroz zajednički nastup na trećim tržištima, jačanje saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, itd.

- Srbija predstavlja najvažniju investicionu destinaciju za privredne subjekte iz Slovenije, a posebno ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji - istakao je on.

Uzimajući u obzir prisutan pozitivan sentiment između naša dva naroda i aktuelni nivo odnosa između dve zemlje, postoji prostor i za uspostavljanje vaninstitucionalnih vidova saradnje, rekao je Dačić napominjući da o tome svedoči i večerašnja manifestacija,

- Želeo bih posebno da podržim koncept "zelene mobilnosti", predstavljen u okviru "Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva", koji uključuje i osnivanje Inovativnog centra za zelenu mobilnost.

Prema njegovim rečima, taj centar, usmeren ka primeni kreativnih i ekoloških rešenja u snabdevanju automobila na elektronski pogon duž autoputa u okviru projekta ”Zelena Balkanika”, trebalo bi da spoji više država Centralne i Jugoistočne Evrope počevši od Minhena i Salzburga, preko Ljubljane, Zagreba i Beograda do Skoplja.

- Uveren sam da će ovaj projekat, koji je, inače podržao slovenački premijer Miro Cerar i evropski komesar za transport Violeta Bulc, predstavljati više od jednog u nizu projekata pokrenutih sa sličnom namerom. Verujem da će taj projekat, ne samo u simboličnom smislu, već i u realnosti, ubrzati integraciju Republike Srbije u EU - zaključio je Dačić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva