:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2015   12:05

0

257

Dačić i Tači sutra na Savetu bezbednosti UN o KiM

U novom redovnom izveštaju o radu UNMIK-a koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je obnavljanje briselskog dijaloga premijera Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, ali i pozvao političke lidere u Beogradu i Prištini da hitno reše pitanje uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Političke lidere Kosova Ban Ki Mun je pozvao da udvostruče napore ka uspostavljanju specijalnog suda za dela proistekla iz nalaza Specijalnih istražnih jedinica EU, ističući da je od "suštinskog značaja da naredni koraci u procesu koji su ključni za budućnost Kosova, uslede brzo".

Generalni sekretar UN je pozdravio "jasnu odlučnost koju je pokazala kosovska vlada u pravcu neophodnih ekonomskih reformi, poštovanja vladavine prava i angažovanja na podsticanju poverenja među zajednicama na Kosovu", uprkos mnogim izazovima sa kojima se suočila u prvih sto dana.

U isto vreme on je snažno apelovao na sve političke aktere na Kosovu da se uzdrže od upotrebe nasilja za postizanje političkih ciljeva i da rešavaju nesuglasice mirnim putem.

U izveštaju se takođe navodi da treba nastaviti napore ka jačanju stabilnosti na severu Kosova i pozivaju kosovske vlasti i opštinski lideri na severu Kosova na konstruktivnu saradnju u rešavanju spora oko opštinskih budžeta, kao i da obezbede kontinuirano obavljanje osnovnih komunalnih usluga.

Ban Ki Mun je u izveštaju pozdravio i "regionalnu saradnju u rešavanju zabrinjavajućeg trenda nelegalnih migranata sa Kosova", ali i dodao da bi dugoročno gledano trebalo unaprediti socijalne i ekonomske uslove na Kosovu.

Uz izveštaj Ban Ki Muna o radu UNMIK kao aneks je dodat i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o radu Euleksa na Kosovu u istom periodu.

Izvor: Beta

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva