:

:

TV Most

clock

April 27, 2017   12:05

0

121

Dačić: Evropa potpuna tek sa Zapadnim Balkanom

Dačić, koji je boravi u zvaničnoj poseti Norveškoj, naglasio je da će projekat ujedinjenja Evrope, uprkos svim aktuelnim turbulencijama, biti uspešno zaokružen tek nakon što region Zapadnog Balkana bude u potpunosti integrisan.

Ministar spoljnih poslova boravi u zvaničnoj poseti Norveškoj, tokom koje je u parlamentu bio gost Stalnog komiteta za spoljnu politiku i odbranu i norveških parlamentaraca, koje je predvodila Marit Nibak, saopštilo je to ministarstvo.

Norveški parlamentarci, koji upravo razmatraju najnoviji strateški dokument o budućim pravcima spoljne politike te zemlje, a u kome se Zapadni Balkan apostrofira kao jedan od norveških spoljnopolitičkih prioriteta, bili su zainteresovani da čuju viziju razvoja odnosa dve zemlje, kao i mogućnosti za podršku Norveške procesima pomirenja u regionu i ubrzanju procesa EU integracija.

Dačić je u Tehničkom muzeju u Oslu posetio izložbu posvećenu prisilnom radu zatvorenika u S S kampovima u okupiranoj Norveškoj tokom Drugog svetskog rata.

Više od 4.200 jugoslovenskih interniraca prisilno je odvedeno u Norvešku u nekoliko navrata počev od 1942. godine iz logora u Jasenovcu, na Banjici, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu i Nišu.

Značajan deo ove postavke posvećen je upravo jugoslovenskim zatvorenicima.

Šef srpske diplomatije je u sklopu posete Muzeju održao i predavanje "Mesto Srbije u Evropi koja se rapidno menja", pred brojnim predstavnicima norveških zvaničnih institucija, stručne javnosti i diplomatskog kora.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva