:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2018   12:05

0

181

Dačić : Beograd neće dozvoliti izmene u sporazumu


"Priština zaboravlja da smo Briselski sporazum potpisali tadašnji premijer Kosova Hašim Tači, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i ja. U njemu je jasno definisano šta treba da se uradi i kakva su ovlašćenja. Priština jasno treba da kaže hoće li to ili neće. Nikakve prepravke ne dolaze u obzir. Ako se to prepravi, ceo Briselski sporazum pada" - odlučno kaže Dačić koji smatra da se Priština igra vatrom jer ne shvata da je srpski faktor u ovom trenutku stabilizirajući faktor na Kosovu i Metohiji. I pored svih problema koji postoje, mi učestujemo u vladi Kosova i Metohije, podseća Dačić i dodaje da je pravo pitanje da li one žele stabilnost ili ne.



Formulaciju "Pravno obavezujući sporazum" je izmislio Štefan File, u trenutku kada je usvajan Briselski sporzum komesar EU za proširenje. "Imao je zadatak da pripremi nekakav dokument. Nije mu polazilo za rukom da nađe nešto što bi bilo opšte prihvatljivo, a tiče se Kosova i Metohije. Onda je izmislio taj "Pravno obavezujući sporazum" i svi su bili saglasni jer niko nije znao o čemu se radi. I svi su zadovoljni jer svako može da tumači na svoj način" - kaže srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Međutim, vreme prolazi i nešto treba da se uradi. Ali i u novoj Strategiji EU za proširenje takođe nema odredice šta to treba da bude, čak je izbačena i godina kada bi to trebalo da se dogovori i potpiše taj sporazum, pa je samo napisano hitno. Zašto? "Zato što postoji veliko neslaganje unutar EU jer to nije formulacija Beograda, već ju je Evropska unija u svojim dokumentima donela" - ističe Dačić i kaže da će to ostati pitanje o kojem će i dalje biti razgovori.



"Tehnički razgovori koji se vode u Briselu, tj. dijalog o veoma važnim temama, nije i dijalogo trajnom rešenju za Kosovo i Metohiju. U Prištini ne žele dijalog o trajnom rešenju jer smatraju da su proglasili svoju državu i da Beograd samo treba da prizna tu državu" - kaže Dačić.



Srpski ministar spoljnih poslova smatra da je sada lakše razgovarati o Kosovu sa aktuelnom američkom administracijom nego sa njihovim prethodnicima, jer ljudi koji su sada na čelu SAD nisu bili aktivni učesnici događaja u regionu. Oni žele 'win-win' strategiju, a to znači da svi treba da imaju korist. Amerikanci ne žele da dođe do novih problema, i veoma pažljivo su saslušali naše inicijative za trajno rešenje problema Kosova i Metohije - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u današnjoj emisiji "Sedmica" na Prvom programu Radio Beograda.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva