:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2017   22:16

0

120

Cilj Vlade kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja

Brnabić je, u izjavi Tanjugu, neposredno pre početka manifestacije rekla da je državna uprava važna kako za građane tako i za privrednike.

"Večeras su tu vazni privrednici u Srbiji i objasniću im ono što smo uradili do danas, šta trenutno radimo i šta planiramo da radimo. Fokus je na tome dokle smo došli u procesu nacionalizacije ali i u daljem procesu optimizacije. To je važno za privrednike, jer efikasna državna uprava je važna i za građane ali i za privredu", rekla je Brnabić.

Ona je govoreći na skupu, predstavila rezultate i planove resornog ministarstva u polju reforme državne uprave, IT saveta ali i osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravnu.

Između ostalog, Brnabić je za jun najavila primenu projekta eZup kojim će biti povezano šest najvećih baza podataka u Srbiji - matične knjige, baze Mupa, Poreske uprave , Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Ona je najavila i formiranje mobilnih timova koje će u svojim gradovima pomagati da savladaju primenu tog projekta.

Kao još jednu važnu povoljnost za poslodavce, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, najavila je ukidanje obaveze overe zdravstvenog osiguranja.

Govoreći i o ministarskom IT savetu na čijem je čelu, ministarka je poručila da je cilj rada tog Saveta da Srbija uhvati priključak sa IV industrijskom revolucijom i digitalizacijom.

Velika stvar koja dolazi, navela je ona, jeste reforma plata, što kaže neće biti popularna mera, ali mora se sprovesti.

"Napravićemo teške političke odluke, i reći da je ovo reforma koja mora biti napravljena, iako se mnogim sindikatima neće svideti", kazala je ona.

Prisutne je na početku skupa pozdravio i izvršni direktor AXK Srbija, Martin Knap, a predsednik AHK Srbija, Ronald Zeliger najavio je ministarsku rekavši da veruje u reforme u Srbiji i da veoma ceni ministarku Brnabić.

Zeliger: Brnabić može da promeni neefikasnost birokratije

Jedna od najvećih zamerki za privredu Srbije bila je da je birokratija prespora i neefikasna, a Nemačko-srpsko privredna komora (84, AHK Srbija) smatra da ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić može to da promeni i zato je podržava, rekao je večeras predsednik te komore Ronald Zeliger.

On je u izjavi za Tanjug, neposredno pre "Members dinner-a", manifestacije koja okuplja privrednike, a organizuje je AHK, rekao da je Ana Brnabić pozvana večeras da privrednicima predstavi rad ministarstva na čijem je čelu.

"Nemci vole efikasnost i jasno definisane procese a ministarka Ana Brnabić je veoma dobara u uspostavljanju E-uprave i mi pokušavamo da je podržimo i baš zato smo je pozvali ovde večeras da proširi vest o tome šta radi", rekao je Zeliger.

On kaže da su neefikasnost, sporost i netransparentnost birokratije bile najveća zamerka srpskom okruženju, ali da je Brnabić sposobna to da ispravi.

"Mi smo samo želimo da podržimo to jer verujemo u Srbiju i želimo da dođe što više investitora", poručio je Zeliger.

Izvor: RTV, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva