:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2017   12:05

0

134

Čeka se drugi krug lokalnih izbora izbora u Hrvatskoj

"Å to se tiče razgovora s parlamentarnim strankama, njih ćemo voditi u tišini do kraja drugog kruga lokalnih izbora", izjavio je danas Plenković novinarima u Zagrebu.

Na većinu pitanja o sudbini Vlade, izboru novih ministara ili pregovorima o novoj većini, Plenković je odgovarao da će o tome govoriti posle drugog kruga lokalnih izbora.

On je odbacio spekulacije u medijima o tome da bi ukoliko ne budu uspeli pregovori o novoj većini vanredni parlamentarni izbori mogli da budu već 16. jula.

Prema pisanju medija, HDZ i dalje drži širom otvorena vrata potencijalnim partnerima iz Hrvatske seljačke stranke (HSS) koja je osvojila mandate na listi opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

Čelnik HSS Krešo Beljak nekoliko puta je rekao da su odani SDP-u, ali da nisu za nove izbore.

Uz njih, HDZ računa i na nekoliko nezavisnih poslanika koji su stali uz HDZ kada se birao i novi predsednik Sabora.

Tada je okupljena većina od 76 poslanika, ali je više poslanika naglasilo da to ne znači i podršku Vladi.

Uz vladajuće je tada neočeivano bio i bivši SDP-ovac Tomislav Sauha, koji se nalazi pod istragom da je kao šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića (SDP) nalagao isplate lažnih inostranih dnevnica Milanovićevim savetnicima.

Iako je bio jedan od potpisnika inicijative SDP za smenu ministra finansija Zdravka Marića zbog stanja u Agrokoru, Sauha je u Saboru glasao i protiv te inicijative i spasio HDZ-ovog ministra.

Pojedini poslanici izrazili su sumnju da je HDZ ucenama i "kupovinom" dobio podršku pojedinih poslanika.

Hrvatska se nalazi u političkoj krizi i neizvesnosti pošto se raspala vladajuća koalicija HDZ i Mosta, jer je premijer i lider HDZ Andrej Plenković iznenada krajem aprila smenio ministare iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti.

Oni nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv zbog situacije oko Agrokora, tražila opozicija.

Vlada HDZ i Mosta trajala je svega šest meseci i bila je opterećena trzavicama, ali su se odnosi dodatno zaoštrili uoči lokalnih izbora.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva