:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2015   12:05

0

123

Bušati: Kosovu je mesto u OEBS-u

On je, kao prvi govornik u poslepodnevnom delu skupa, rekao da bi Kosovo trebalo da bude u regionalnim i međunarodnim organizacijama poput OEBS.

“Kosovo bi trebalo da ima sedište među nama u Savetu. To je zamrznut konflikt, a Kosovo je entitet i zvati ga drugačije nije po principima ove organizacije”, rekao je on.

On je primetio da je regionalna saradnja Zapadnog Balkana bila prioritet srpskog predsedavanja OEBS, i poručio da Albanija to pozdravlja.

“Zapadni Balkan je napredovao u okviru Berinskog procesa, ali ima još dihotomija”, rekao je on i dodao da regionalna saradnja zahteva da reči postanu dela.

Prema njegovim rečima, Sirija je proizvela dramatičnu izbegličku i bezbednosnu krizu za celu zonu OEBS, a nasilje Islamske države svakim danom raste.

“Uvereni smo da takav varvarizam neće sam od sebe da ode”, rekao je on i dodao da sada članice moraju da budu sigurne da su temelji OEBS jači nego ikad.

Evropska bezbednost, kako je naveo, morala bi da bude zajednički program.

Bušati je rekao da u tom smislu ne bi trebalo gledati samo u pretnje i izazove, nego i u prilike, kakvom smatra i krizu u Ukrajini.

“OEBS je pokazao sposobnost da fukcioniše u takvim okolnostima”, rekao je on i pohvalio misiju monitoringa u toj zemlji.

Albanija, kako je rekao, veruje da je esecijalno da se ojača OEBS, u duhu kooperacije i saradnje sa drugim organizacijama poput NATO i EU i dodao da i zavisne institucije u OEBS zaslužuju punu podrsku - političku i finansijsku.

Bušati se zahvalio Srbiji na predsedavanju i poželeo svaki uspeh Nemcima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva